instagram facebook
en de

YAFURA ROCK FEST - 2. ročník

YAFURA ROCK FEST - 2. ročník

4.09.2021, Areál SIM, Martin – Priekopa
 
Rozbiehať festival v súčasnej pandémiou poznačenej dobe je odvážny čin. Kultúra je ako na hojdačke, mnoho zabehnutých podujatí má problém s prežitím do budúcna a v ľuďoch je neistota aké budú opatrenia a či vôbec festival bude. Na toto treba veľkú dávku odvahy a pevné nervy, ktoré organizátorovi rozhodne nechýbali. Oproti minulému roku aj keď ešte festival mal nádych klubového koncertu rozhodne považovať za úspech zhruba stovku návštevníkov a určite v nasledujúcich rokoch bude tradícia a návštevnosť iba rásť.

Toľko na úvod a moje skonštatovanie a ideme si zrekapitulovať onen sobotňajší deň v Turci. Ako bolo avizované od dvanástej do dvanástej tak presne na obed. A tak aj bolo, ale väčšinou si úlohu otvárača odnesie kapela, pretože buď je v areáli málo ľudí, či v horšom prípade nikto. Túto smolu mala bratislavská punk rocková kapela HRUBÝ DOMÁCI PRODUKT. Aj napriek veľkolepému moderátorovi Brankovi táto kapela svoje vystúpenie odohrala pre realizačný tím a zopár málo návštevníkov. Apropo Branko. Moderátor ktorý pôsobil v regionálnych rádiách a odmoderoval mnoho podujatí skvelo vypĺňal priestor medzi výmenami kapiel na pódiu a každú kapelu odprezentoval pred vystúpením a tak aj keď na začiatku bola nič nehovoriaca kapela, za pár minút mal návštevník o nej dostatok informácií. Takéto vstupy rozhodne beriem viac ako tlačený bulletin, ktorý zvyčajne na festivaloch podáva pri vstupe nejaká atraktívna slečna a návštevník okrem pohľadu na ňu do neho ani vôbec nepozrie.

Aj keď je zaujímavých moderátorov čo publikum vedia upútať ako šafránu a chcete svoje podujatie vyšperkovať určite ho kontaktujte cez jeho fb BE PROMOTED ( táto krátka reklama ťa bude stáť pivo keď sa stretneme Branko :-D ). Druhá kapela bola taktiež bratislavská a opäť punkáči. Oproti prvej už ani nie pod pódiom, ale pri konzumácii zlatistého moku už na kapelu pozerali prví návštevníci. To však na MINORITY bolo zo začiatku vidieť, pretože kapela svoj set začala s výrazom ako keby bola v skúšobni. Aj keď sa kapela snažila o kontakt s ešte sediacim publikom, žiaľ nikoho nepresvedčili a bola to veľká škoda.

Ďalšia kapela už bola od našich západných susedov. Hardrocková kapela zo Zlína a už ich názov FIREBALL evokoval, že hudobne sa budú pohybovať niekde na rozmedzí kapiel Led Zeppelin a Deep Purple. Vynikajúci muzikanti, chytľavé skladby, ale tu mám jednu výčitku voči kapele. Ku hardrockovej kapele patrí aj určitý image a nie výzor rockového fanúšika, ktorý sa vybral v piatkový letný večer na pivo. Škoda a možno to kapela do budúcnosti vylepší.

V hardrockovom štýle budeme pokračovať aj keď pri nasledujúcej kapele som bol tak trochu na rozpakoch či sa jedná o hardrock. Nitrianska kapela CARPE DIEM síce po inštrumentálnej stránke odohrali na vysokej úrovni, ale ich štýl mi pripadal dosť progresívne ladený. Technicky hudobne vyzrelý hudobníci boli tak dobrý, že až nudili a niekedy je lepšie držať sa osvedčeného pravidla v jednoduchosti je krása. Hudobníci viac hľadeli na svoje prstoklady a hudobné prechody ako na publikum a jediné čo s publikom riešili bol padajúci banner. Kapela skôr do klubu ako na festival. Aj napriek tomuto nedostatku kapela od publika zožala slušné ovácie, nakopli publikum a to je hlavné.

To už bolo pripravené pre bratislavské stoner rockové trio, alebo geriatrio ako sa počas svojho setu predstavili MOFOKILLER. Perfektne zohratá trojica už má bohaté skúsenosti na domácich či zahraničných pódiách a od začiatku držala kontakt s publikom a hecovala ich aby im dali to čo im počas vystúpenia chýba. Napriek všemožnému úsiliu sa tak podarilo kapele presvedčiť aspoň zopár návštevníkom aby prišli bližšie. To už ale ich set sa blížil ku koncu a keby bol dlhší tak sa zdvihne ešte viac ľudí. Ale kapela tak aspoň pripravila publikum pre ďalšiu kapelu.

Tá už to mala o niečo jednoduchšie, pretože s pribúdajúcim časom pribúdali aj ľudia a kapela česká kapela ABSOLUT DEAFERS už vystúpila pred slušný dav pod pódiom. Image, hudba a pódiová show na vysokej úrovni a presne tak to má byť. Kapela už len svojim zjavom pritiahla ľudí ešte skôr ako začala hrať a bavili až do poslednej minúty svojho setu. Vidno že hard rock je hudba ktorá vždy bude baviť, ale hudobníci musia tomu svoje vystúpenia aj prispôsobiť. Čechom patrila aj ďalšia hodina a kapela RAIN neskrývala svoju radosť z toho že sa im podarilo prísť ku nám na svoj prvý koncert. Do svojho vystúpenia tak dali mnoho energie, komunikovali s publikom. Kapela sa u nás v premiére uviedla na výbornú a určite ich u nás budeme ešte veľa krát vidieť.

Festival sa blíži ku záveru a tak na rad idú hlavné hviezdy. Niekto ich miluje, niekto ich nenávidí, ale majú svoju charizmu, povesť a to im robí meno. Sú kontroverzný a práve to je jedna z ich devíz. To je proste EUFORY, kapela ktorá na pódiu prste žije a prevalcuje akýkoľvek dav. Tak to bolo aj na domácej pôde. Svoj program už vedia zostaviť chuti publika a to s kapelou funguje od prvých tónov. Tak ako po minulé roky kapela vystúpila maximálne zohratá, veď počas leta mala plno koncertov, ale publikum tu na Yafure dostalo aj pridanú hodnotu. Kapela okrem toho že koncertuje tak v štúdiu nahráva nový album a práve z neho odohrala zbrusu novú skladbu Schyzofrenia. Ako špeciálny hosť v skladbe tak aj tu bola česká speváčka TANJA. Spolu s frontmanom Ľubom túto skladbu prvý krát odprezentovali. Na oplátku zas spolu s ňou si kapela strihla jej hit ktorý kedysi naspievala s Ľáďom Křížkom Kam jen jdou lásky mé. Po nich ka Tanja s publikom rozlúčila a kapela poračovala vo svojom vynikajúcom programe. Tanja ešte na chvíľu prišla medzi ľudí a ochotne sa s nimi fotila a srdečne debatovala. Medzičasom však set kapely končil, ale dav si žiadal prídavok a ten im euforáci radi dali.

Pokročilá hodina a pred nami už posledná kapela. Opäť domáca už legendárna kapela. Old school hardcore kapela EDITOR bola posledná kapela a aj napriek tomu, že celý rok nikde nevystupovala a s novým gitaristom odohrala vynikajúci koncert. Publikum sa trochu preriedilo, ale kapela ho dokázala rozhýbať. Kapela už starších harcovníkov ukázala ako hrá stará škola. Nový člen sa s kapelou zohral a fanúšikovia ho prijali. Verím, že pre kapelu to nebude posledný koncert  tento rok, teda pokiaľ naši mocipáni nedajú zase červenú kultúre.

Skončil druhý ročník Yafura rock festu a oproti minulému roku sa nielen po produkčnej stránke posunul. Bolo viac navštevníkov a pokiaľ sa tradícia udrží tak festival má veľké šance stať sa jedno z väčších letných podujatí v regióne pod Turcom. Tento rok bol opäť poznačený pandémiou, ale žiaľ aj ďalšou smutnou správou, ktorá začiatkom leta postihla domácu metalovú scénu. Okrem korony žiaľ aj ostatné choroby postihujú ľudstvo.

Žiaľ tento rok si ojedinelá creutzfeldtova-jakobova choroba zobrala človeka, ktorý robil pre kapely a domácu hudobnú scénu veľa a bez neho by mnohé kapely ani neuzreli svetlo sveta. Juro Popol Haríň bol výraznou osobnosťou našej hudobnej scény a posunul ju na vysoko profesionálnu úroveň a pri spomienke na neho sa objaví každému fanúšikovi metalovej hudby slza v oku. Na jeho počesť teda počesť sa organizátori rozhodli pomenovať pódium ako Popol Stage. Takto bude každý rok pripomínať tohto velikána.
 

Michal Roháč 
 

http://hellmagazine.eu/reportaz-2021-09-04-yafura-rock-fest.html?fbclid=IwAR2RfM4BGCGW9fRzBgO0sWjeyDnTmMMmSPZI9ww3B2GSKhmNNqKZepffNgY

FOTO z akce - Martin Veliký - proklik
 

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10224100005622445&type=3

Zveřejněno: 13.9.2021