instagram facebook
en de

Scabbard s novým albumom

Scabbard s novým albumom

Českú mlátičku SCABBARD nie je potrebné, našťastie, dnes predstavovať už ani mladým metláckym kotrbám. Kapela sa totiž po mnohých rokoch odpočinku vrátila zo záhrobia a v súčasnosti úspešne reinkanuje. Chalani nahrali nový album „V říši zla“, ktorý vychádza pod našou etiketou Slovak Metal Army po viac ako dvadsiatich rokoch. Rozsiahly rozhovor o tomto návrate ste si mohli prečítať aj v prvom vydaní našich novín SMA. Aj napriek tomu, že koronakríza skazila všetky plány, SCABBARD z tých svojich neustupujú a sú čoraz viditeľnejší. Poďme si teda zrekapitulovať čo sa vlastne deje. Čínske vydavateľstvo Awakening Records v týchto dňoch vydáva reedíciu prvých dvoch albumov a rovnako staré demonahrávky.
V prvom rade sa jedná o reedíciu demáčov „Nonsense War“ z roku 1993 a „Better To Die“ z roku 1994. Tieto demá sa vošli na jeden nosič a otvárajú trilógiu znovu vydaného materiálu SCABBARD. CD obsahuje dokopy 11 skladieb a už dnes si môžete jeho podobu vypočuť na Youtubovom kanáli vydavateľa Awakening Records. Aby bola starému materiálu dodaná pridaná hodnota, tak toto CD dostalo nový, veľmi vydarený obal.
Debutový album kapely „Beginning Of Extinction“ oficiálne vyšiel na svetlo sveta v roku 1996 a stal sa veľmi žeravým na vtedajšej domácej scéne. Melodikou podporený death metal so silnými klávesovými linkami vyšiel pod značkou manažéra Krabathoru Pedra Hejtmánka – Deathvastation Productions a jeho pôvodné vydanie má dnes na scéne raritnú a zberateľskú hodnotu. Reedícia debutu zachovala pôvodný obal, čo považujem za výborné. Podobne ako v prípade dema aj táto reedícia dostala svoju digitálnu podobu na Youtube kanáli vydavateľa z Číny.
Do tretice a opäť pocta histórii. Chalani zo Zlína, ktorí dnes fungujú aj v čiastočne reinkarnovanom lajnape (Alex Varmuža, basová gitara a vokály a Dan Slezák, bicie) sa dočkali aj reedície druhého dlhohrajúceho albumu „Extended Mirror“ z konca minulého tisícročia. Zaujímavosťou je, že vokálne linky na album vtedy nahral Bruno z Krabathor, dnes Hypnos. Aj nová verzia albumu si zachováva pôvodnú zvukovú stopu, avšak pôvodný obal, ktorý kreslil Mr.Jaromír Deather Bezruč / In Deed Hell, bol nahradený novým, ktorý korešponduje práve s novým obalom dema. Samozrejme, opäť vylisované na CD. Nezostáva nám iné ako sa na tieto reedície tešiť a dúfať, že sa k nám dostanú čo najskôr. Na ich dovoze samozrejme pracujeme a podľa aktuálnej dohody s vydavateľom určite budú k dispozícii prostredníctvom SMA.
Zakrátko po trojlístku z Číny príde na rad domáce vydanie návratového albumu „V říši zla“. V tomto momente je album nastavený pre promo kampaň a zaradení aj v kompletnej digitálnej distribúcii, ktorá bude spustená spolu s vydaním fyzických nosičov. Nový album SCABBARD vychádza na klasickom CD formáte a rovnako ako to rozbiehame u ďalších našich kapiel Gloom aj Mean Messiah, ponúkneme ho v pred-objednávkach aj pre formát LP. MC kazety prídu na rad o niečo neskôr. Nové skladby sa oproti minulostí líšia aj hudobne, keď dostali priamočiarejší a viac thrashový nádych. Má to samozrejme na svedomí vynovená zostava, kedy sa na post gitary dostal mladík Tomáš Král. Ten zároveň húka do mikrofónu. SCABBARD sa po návrate na scénu ihneď chytili aj koncertných aktivít a popri nich začali medzi fanúšikov dostávať aj nové skladby. Surovosť je dnes jednou zo zásadných zložiek materiálu. Nový album už má k dispozícii obal a dva videoklipy z vlastnej produkcie kapely, ktoré už sú v obehu. Keďže sa realizácie vydaní museli kvôli všeobecnému problému o niečo posunúť, musíme byť ešte malú chvíľu trpezliví. SCABBARD samozrejme uvidíte čoskoro opäť na pódiách, stačí sledovať dostupný profil kapely na Facebooku.

Zveřejněno: 5.8.2020