instagram facebook
en de

Rozhovor se skupinou Surgery

Rozhovor se skupinou Surgery

Alan – Ahoj. Tak jen pro začátek, kdo jste, odkud jste a co přesně hrajete?
Tomáš – Ahoj, tak sme slovenská kapela Surgery, priamo spod tatranských štítov, z Popradu. Jadro našej hudby tvorí poctivý death metal, ku ktorému decentne pridávame ešte prvky z iných extrémnych žánrov. 

Alan – Ještě jeden rok, a budete slavit 20 let kapely. Však i vy jste měli problémy ohledně výměn spoluhráčů a krátkých stagnací. Trochu se rozpovídej o tomto problému.
Tomáš – Je to všeobecne problém asi každej kapely a iba máloktorá banda spolu vydrží naozaj po celú dobu svojej existencie. My nie sme výnimkou a za celé tie roky sa v Surgery vystriedalo množstvo hudobníkov. V podstate z pôvodnej zostavy ostal už iba gitarista Rado a bubeník Peter, hoci v minulosti aj on kapelu kvôli pracovným povinnostiam na chvíľu opustil. Naposledy došlo v kapele k výmene spevákov, kedy kvôli práci kapelu opustil pôvodný spevák Rasťo a nahradil ho Tomáš. 

Alan – V období svého trvání jste toho odehráli poměrně hodně. A dokonce jste si zahráli i se známími kapelami. S kým tedy jste hráli a nějaké poznatky? Postřehy?
Tomáš – Ako si správne poznamenal, za 20 rokov fungovania kapely sme už mali možnosť hrať naozaj s množstvom kapiel zo Slovenska, ale aj zahraničia v rôznych kluboch alebo na festivaloch, spomeniem napríklad, že sme mali možnosť zdieľať jedno pódium s legendou Jungle rot. Postupne sme si s mnohými kapelami vybudovali kamarátsky vzťah, spolupracujeme spolu, pomáhame si ohľadom koncertov a akcií ako na Slovensku tak aj v Čechách a snažíme sa takto spoločne udržiavať metalovú komunitu.

Alan – Poslední dlouhohrající album jste udělali v roce 2018 předpoklad nového alba, nebo něčeho zajímavého pro rok 2022? Přeci jen budete slavit 20 let, což jsou dvě dekády.
Tomáš – Túto otázku dostávame často a pravda je taká, že nový album mal byť už minulý rok. Situácia s koronou nám ale trochu prekazila plány, no, na novom albume sa usilovne pracuje a veríme, že do konca roka sa nám ho podarí vydať. Materiál na to máme takmer hotový. 

Alan – I když je – byl problém s hraním a tak podobně, v roce 2020 jste vydali kazetu (MC) a CD kde je první EP a první dlouhohrající album. Descent / Pulled by the Rope Kdo přišel s tímto nápadem? A proč tomu tak? Posluchači, fanoušci skupiny se dožadovali tohoto materiálu?
Tomáš – Oba albumy, či už Descent alebo naše debutové EP sme si vydali najprv sami, v malom náklade, ktorý bol rýchlo preč. Takže to bol jeden z dôvodou pre reedíciu. Aj napriek vysokej kavalite týchto nahrávok, sa tak o nás nejako na scéne moc nevedelo. Popravde, v dobe vydania sme nezamakali na poriadnej propagácii týchto albumov, a tak nejak zapadli prachom.  Takže to bol aj ďalší dôvod na reedíciu. So Support Underground sme sa dohodli na reedícii, Koník nám vyšiel v ústrety, CD vyšlo v krásnom digipacku, na ktorý sme pridali jeden bonus song, cover od nesmrteľných Death!!!

Alan – Kazeta vyšla v Norsku. U koho? A jak jste se domlouvali na zhotovení, distribuci atd ...?
Tomáš – Album sme na propagáciu digitálne posielali kde sa do sveta dalo: ziny, rádia, labely… Ozval sa nám Erlend, undergoundový maniak z Nórska, ktorý na svojom labely  Screaming Skull Records vydáva na kazetách metalové kapely z celého sveta. Dohodli sme sa na vydaní, poslali nahrávku + artwork a o zbytok sa postaral Erlend. Kazety vyšli v náklade 50 ks, je to vlastne taká raritka, alebo už dnes imageovka :-)  Našu várku kaziet sme rozpredali hneď, pár kusov ostalo ešte u Screaming Skull Records , tak kto má záujem nech neváha, už žiadna reedícia nebude :-) 

Alan – Kdežto CD jste udělali u Českého vydavatelství Support underground. S     těmi jste byli domluveni jak?
Tomáš – S koníkom ( boss Support Underground) sa poznáme už nejaký čas, vydali sme pod ním Náš album Absorbing Roots. Predostreli sme mu náš navrch  na reedíciu, ktorú on prekvapujúco odsúhlasil :-) 

Alan – Nevadilo to oběma labelům že jedni to a druzí ono?
Tomáš – Nie. Koník nevydáva kazety a Erlend nevydáva cd :-) 

Alan – A jak tedy vše dopadlo? Spokojenost pro vás? Pro lidi – fanoušky? A co náklad? Náklady? Je vše rozebráno?
Tomáš – Čo sa týka kaziet, tak tie boli rozobraté naozaj rýchlo, každý sa snažil uchmatnúť si. Ale podobné je to aj s CD. Ľudia majú stále záujem a nás, teší ma že každým koncertom sa základňa fanúšikov Surgery aj kúpou CD stále rozrastá. 

Alan - Depressive Reality. Co tím chtěl básník říci? Klip jste dělali v duchu Kreator? Pooooovídej.
Tomáš – Tak toto má na svedomí náš bubeník Peter, celý tento klip je jeho počin. Vo svojom voľnom čase sa rozhodol nás trošku  takto spropagovať, pohral sa na počítači a výsledkom je tento klip na skladbu Depressive Reality. Úprimne, ostatní členovia kapely o tom ani netušili a výsledok nás naozaj veľmi príjemne prekvapil, za čo mu patrí veľká vďaka. 

Alan – Díky za rozhovor, no a časem, možná i mluvený v našem rádiu.
Tomáš – Ďakujeme a určite sa ešte radi predstavíme. 

Za Surgery odpovedal spevák Tomáš Hudáč.

https://www.facebook.com/Surgery.Poprad

Zveřejněno: 15.5.2021