instagram facebook
en de

Rozhovor se skupinou Honoris Causa

Rozhovor se skupinou Honoris Causa

Krátký album s názvem Homo Homini Lupus (z lat. Člověk člověku vlkem) bylo nahráváno v roce 2022 ve studiu Dana Frimla The Barn. EP obsahuje 5 originálních skladeb, které společně naspali Carlo Ariakas a LucyAnna.
Křestním otcem je Dániel Gardenö, kterého drsné vokály můžete slyšet ve skladbě Humanity. Úlohu křestní mámy přijala Natalia Matsyshina, která kapele vypomáhá s grafikou a sociálními sítěmi.
Rozhovor proběhl s Lucy, pilířem skupiny.
Alan – Ahoj Lucy do Honoris Causa. Jak je v kapele? Máme tady spoustu novinek.
Lucy – Ahoj, v kapele je napriek rôznym nepredvídateľným situáciám skvele. Noviniek zopár máme 😊

Alan – Než vezmem na přetřes album které vyšlo 14 října 2023. Popovídáme o dění okolo kapely. Název i logo zůstává?
Lucy – Samozrejme názov aj logo zostáva. Nemáme dôvod v tomto smere čokoľvek meniť. Naviac, minulý rok sme boli s Carlom (basgitara, Taliansko) a Jessem (gitara, Fínsko) v Miláne, kde sme si všetci traja dali vytetovať logo kapely. Takže ani nič meniť nemôžme :D 

Alan – Na prvopočátek – změna v kapele.
Lucy – Máme nový „prírastok“ v podobe ďalšieho gitaristu. Pre tých, čo nás ešte nepoznajú, sme taký multi-kulti guľáš, kde je každý člen kapely inej národnosti a z iného kraja. Ku mne zo Slovenska, Carlovi z Talianska, Jessemu z Fínska a našmu maďarskému bubeníkovi Martonovi sa pred približne pol rokom pridal gitarista Nelson Juarez z Chille....aby sme nezostali len v rámci Európy :D Nelsona som našla v FB skupine, už neviem ktorej. Práve sa prisťahoval do Prahy z Poľska a písal tam, že hľadá kapelu. Vo videu, ktoré tam zdieľal bol skvelý, tak som mu napísala, aj keď sme aktívne ďalšieho člena nehľadali. Bolo to zhruba v čase kedy sme vyrážali na naše prvé klubové turné po ČR. Takže sme mali pomerne málo času skúšať aj s ním. Na turné teda s nami nebol a prvý koncert s nami odohral až v lete na Morphing feste v Modrej Vopici. 

Alan – V rozhovoru před tímto, jsme se bavili o tour co jste měli, koncertech atd. Tak na to napojíme. Frekvence hraní mírně polevila. Ale raději dobře a kvalitně, než akce hurá. Jasně vše ses učila a stále učíš. Nic méně změny tam jsou a k dobrému. Ono jak se říká, někdy se musí člověk spálit, aby věděl nač si příště dát pozor.
Lucy – V koncertoch sme trochu poľavili nie celkom dobrovoľne, ale z osobných dôvodov jedného z nás, ktoré nebudem rozoberať. Tieto dôvody nám zabránili v plánovaní ďalších koncertov pre tento rok. Ako kapela aj ako ľudia ale držíme pohromade, navzájom sa podporujeme a sme tu jeden pre druhého. Preto berieme situáciu ako je. Máme veľa iných plánov okrem koncertov. 

Alan – Nejsem si jist jestli jsme se bavili společně o vystoupení v Itálii na festivale. Mám dojem že bavili, ale nikde nepsali. Tedy já jsem nepsal. Tak pojď na to.
Lucy – Bavili, ale nepísali. Taliansko bolo napriek všetkému super. Napriek všetkému, keďže sme hrali na Summer Music Fest, ktorý je open air festivalom, teda hralo sa vonku a zrovna ten víkend asi ako jediný strašne lialo. Pôvodne sme mali hrať už v piatok, ale počasie bolo tak zlé, že organizátor celú akciu o deň posunul. Namiesto v piatok po obede sme hrali v sobotu večer a plánovaný deň voľna na pláži tiež nevyšiel. Na druhej strane, bol to náš prvý zahraničný koncert v tejto zostave, publikum bolo skvelé a celý víkend sme si veľmi užili. 

Alan – Album Homo Homini Lupus jste natočili, natáčeli v roce 2022, vydání na říjen 2023. Ono – v prvé řadě, máte tam hosta. Koho, odkud je a kde hraje?
Lucy – Album sme nahrávali v štúdiu The Barn na dvakrát ešte vo štvorici. Plánovali sme ho vydať o niečo skôr, ale trochu sa nám predĺžilo dokončovanie a tak sme si povedali, že to nebudeme hrotiť. Ako hosťa máme speváka, či skôr screamera Daniela Gardena, ktorý spolu s naším gitaristom Jessem hrajú v kapele Post Human. Danovi vďačíme za našeho bubeníka Martona, ktorého nám „dohodil“. Jeho scream a growl môžete počuť v skladbe Humanity, na ktorú máme asi tie najpozitívnejšie ohlasy z celého albumu. Keď sme ju s Carlom napísali, niečo sa mi tam nezdalo. Niečo tomu chýbalo. Tak som napísala scream party a Dana sme požiadali, aby ich pre nás nahral. Bola to skvelá voľba a song to patrične okorenilo. 

Alan – Při eventu na album jsem uvedl že je toto album oproti minulému vejš. Jak zvukem tak propracováním. Doufám že to také tak berete. Z čeho – koho jste vycházeli?
Lucy – Ďakujeme a rozhodne to tak aj berieme. Dôvodov je mnoho. V prvom rade, keď sme začínali, boli sme len Carlo a ja. Celý prvý album sme napísali vo dvojici bez toho, aby sme mali konkrétny smer, ktorým sa chceme uberať. V podstate sme sa len tak „hrali“ v čase lockdownu, kedy nebolo veľmi čo robiť, ani kam ísť. Keď sa k nám pridal Jesse, už sme pracovali na ďalších skladbách a pôvodný plán bol vydať plnohodnotný album s názvom Darker, ktorý mal byť tvrdším a temnejší pokračoavním koncepčného Reaching for Darkness. Ako sa ale formovala kapela, skladali sa ďalšie a ďalšie veci, došli sme k záveru, že máme dobrých par skladieb, ktoré sa tam nehodia a bola by škoda nechať ich len tak „ležať“. Tak sme sa rozhodli pred Darker vydať druhé EP , dali naňho 5 skladieb s podobnou tématikou a nazvali ho Homo Homini Lupus teda Človek človeku vlkom.

Alan – Kdy pojedete tour s Lacuna Coil po Itálii? A vezmete mě s sebou?
Lucy – Haha. Ak by to bolo na nás, tak hneď zajtra. Lacuna Coil je ale známá kapela, ktorá je na trhu takmer 30 rokov zatiaľ čo my len niečo cez 3 roky. Myslím, že to ešte chvíľu potrvá, kým sa dostaneme na patričnú úroveň. 

Alan – Album Homo Homini Lupus, zatím je to krátká doba a vesměs děláme rozhovor velmi brzy. Tak ale přeci jen, ohlasy i ze zahraničí? Vím že byli. A někde někdo vás označil za hudbu ve formě Epica. Povídej, přeháněj, chval se.
Lucy – Ohlasy boli zatiaľ v podstate len pozitívne. Po poslednom koncerte, kde sme album krstili, sa nám dostalo veľmi pozitívnej video recenzie od Metal & Rock Zone. Nepovedala by som, že nás tam označili za hudbu v tejto forme, skôr tam chalan Epicu menoval ako jednu z kapiel ako referenciu pre poslucháčov... ak sa im páči to, že sa im budeme páčiť aj my. Ak by nás skutočne niekto ku kapele tohto formátu prirovnával, mám dosť sebareflexie, aby som vedela, že preháňa 😊 

Alan – Obrazový materiál. Toto byl kámen úrazu. Měli být dva klipy a tak nějak z toho sešlo (protože – to vím já, ty, zbytek kapely, no a ostatní to asi vědět nemusí) tak jak to bude do konce roku?
Lucy – Je to tak, V tomto ohľade akoby sme boli prekliati. Stále nám niečo prekazí plány a bohužiaľ, termín kedy sme mali natáčanie naplánované bol posledný možný termín v tomto roku, kedy sme boli všetci pohromade, aby sme videoklip natočiť mohli. Rozhodne to ale nevzdávame a hľadáme cesty, možnosti ako konečne videoklip natočiť. Považujeme to za nevyhnutnosť, ktorá na urgencii len naberá. 

Alan – Kam a co připravujete dál okolo alba Homo Homini Lupus? Kam se všude chystáte s albem? Tak vím že do regionální Tv FILMpro, co dál?
Lucy – Nerada by som predbiehala a zdieľala info predtým, než to bude oficiálne. Prezradím ale toľko, že sme v procese riešenia turné po niekoľkých európskych krajinách začiatkom budúceho roka. Od toho, či to skutočne klapne, sa budú odvíjať aj ďalšie naše aktivity. Skladby Humanity a The End justifies the Means su aktuálně v rotácii na rádiu Hey, s ďalšími rádiami aktuálne riešim spoluprácu. Chystéme sa vydať samostatný singel cover songu Barbie girl. Pred nejakou dobou mi niekto doporučil zaradiť do setlistu cover nejakého známeho songu, aby sa ľudia mali čoho chytiť, kým nás ešte nepoznajů. S Carlom sme si povedali, že keď už budeme hrať niečo, čo nie je naša tvorba, tak to bude recesia ako sa patrí. Na mužské party sme si znovu prizvali Dana, ktorý s nami aj niekoľkokrát vystupoval, Po cca roku čo sme tento cover hrali na koncertoch a videli neuveriteľne nadšené reakcie publika sme si povedali, že to asi stojí za to nahrať. Je celkom sranda vidieť koľko metlošov Barbie girl nielen pozná ako notoricky známy song, ale poznajú aj text a spievajú s nami. 

Alan – No řekl bych že toho je a bude ještě hodně, takže tento rozhovor ukončím, tak abychom za pár měsíců opět nějaký udělali. A snad se uvidíme na vystoupení, minimálně doufám že v Praze na .... nebo na Šumavě na ....
Lucy – Veľmi radi by sme ťa na našom koncerte privítali. Budeme sa tešiť a ďakujeme za podporu.
https://www.facebook.com/honoriscausaband

Zveřejněno: 20.11.2023