instagram facebook
en de

Rozhovor se skupinou Eufory

Rozhovor se skupinou Eufory

Alan – Tak po roce opět jdeme do rozhovoru ohledně kapely. Ahoj.
Števo – Zdravím ťa Alan a zdravím taktiež všetkých čo toto čítajú/počúvajú 

Alan – Nebudeme říkat že se nic neděje okolo Eufory. Máme zde nějaké změny v postu hráčů, takže?
Števo – Áno to je pravda. Tento rok sa udiala na poste basgitaristu zmena. Náš dlhoročný basák, veľmi fajn človek a super kamarát sa rozhodol, že to ukončí a chce sa venovať iným veciam, čo samozrejme rešpektujeme a prajeme mu veľa zdaru do budúcna. Nášho Aďa vystriedal veľmi šikovný basgitarista Filip Andel, ktorý má už za sebou účinkovanie v nejednej kapele, naposledy to bola kapela Fictive Marry. Nuž  dali sme pár skúšok, okamžite sme si sadli ako po hudobnej, tak aj po ľudskej stránke a frčíme ďalej 

Alan – U kapely Eufory ke změně postu basy došlo docela zajímavým způsobem. O tom by jste mohli popovídat. O předání postu. To byl docela dobrý nápad i tah.
Števo – Stalo sa tak na festivale Rockový Majáles minulý rok. Navrhol som že by si chalani počas predstavovania kapely (máme taký úsek v skladbe kde každého predstavíme) v strede playlistu vymenili nástroje, (presnejšie káble do aparátu ;) ) ako také predanie žezla. Bolo to naozaj super, a keď sa Aďo prihováral a lúčil s členmi kapely i fanúšikmi – naozaj sme to neočakávali tak vysoko emočné.  A nezostalo to bez sĺz, čo bolo celkom blbé, pretože najviac som tam plakal za kulisou ja a skúste potom niečo zaspievať, keď máte v hrdle obrovský kameň :D… Bolo to naozaj zaujímavé ale vyšlo to úplne super, ľudom sa nový člen Filip  takto okamžite vryl do pamäte a afterparty na hoteli stála vážne za to… týmto zdravím aj chalanov z Arakainu…:D

Alan – Máme zde i menší informace ohledně připravovaného alba. Poslední bylo v roce 2018. Takže album by mělo vyjít přibližně na přelomu 2021/2022 ano? A kde?
Števo – Samozrejme všetko ohľadne presného termínu vydania albumu je v štádiu riešenia aj kvôli vydavateľstvu aj samotnému nahrávaniu. Korona, karantény a všetko toto nám spravilo neuveriteľne veľké meškanie… Nemohli sme ísť do štúdia, nemohli sme sa stretnúť a podobne, čiže to musíme teraz všetko dobiehať. Album je už po hudobnej stránke spravený cca na 80% a už sa dolaďujú naozaj posledné detaily v skladbách, potom ich už čaká mixing a mastering. Či to bude v roku 2021 to neviem,  ale ak sa to nestihne ( napr. aj kôli termínom vydavateľstiev a pod. ),  tak 2022 už určite ;).

Alan – Album máte prý udělat v trochu jiném pojetí než album předešlé. Takže nějaké povídání?
Števo – Áno, je to tak. Tento album sme sa naozaj odviazali a vznikol z toho nejeden, na nás netradičný kúsok. Skladby nie sú až tak rýchle, nesú sa skôr v mid tempe, no za to sú hutnejšie , kompaktnejšie a lezie z nich zaujímavá energia. Bude to už náš tretí album a ako hovorí náš manažer – ten býva často prelomový . Preto chceme aby rezonoval vo fanúšikoch poriadne dlho. Dúfam že sa Vám bude páčiť. Už sa nemôžeme dočkať, kedy Vám ho vpustíme do hláv!

Alan – Komplet o novém albu si popovídáme až bude venku. Teď jsme dali jen nastínění. Nic méně, k tomu nastínění, vyjde i nějaký pilotní song i s video prezentací?
Števo – Máme v pláne vydať jeden taký náš úlet, ktorý sa dostane na svetlo ešte tento rok na prelome júna/júla. Nepôjde o pilotnú skladbu, tá bude samozrejme vydaná tesne pred vydaním albumu. Táto bude dokonca spievaná v CZ/SK jazyku a bude to duet!  Žiaľ ako už som spomínal, podmienky nám nedovoľujú jazdiť do čiech aby sme tam natočili spoločne s našim hosťom videoklip a vôbec nejaký natočili, bude to teda vo forme lyrics klipu. Možno to do budúcna výjde aj ako normálny hraný klip, ale to je všetko veľmi ďaleká budúcnosť.

Alan – Pojďme se trochu pobavit o vašem přátelství a spolupráci se skupinou Freedom Call. Jak jste se k této grupě dostali?
Števo – My sme sa nejako tak stretávali aj keď sme hrávali na festivaloch, čiže už sme sa niečo málo poznali. Ja s Larsom a s Francescom z Freedom Callu sme sa poznali o čosi lepšie. Jedného pekného dňa som prišiel domov, ľahol si po úmornom dni do postele, keď mi zrazu zazvonil telefón s menom na display „Lars Rettkowitz“, chvíľu som sa na to pozeral, že či dobre vidím a či sa mi náhodou len nezdá, že mi v pondelok o 17:00 volá gitarista z Freedom Call :D ... Vysvetlil mi situáciu a že či by sme s nimi nešli zahrať si 3 koncerty do Nemeckých hál... Nasledovalo veľmi dlhé telefonovanie a dohadovanie sa z nemeckou booking agentúrov, s členmi kapely až to nakoniec klaplo po nejakých 5 hodinách a na druhý deň sme vyrazili do Nemecka.

Alan – S Freedom Call jste projeli i nějaké ta vystoupení po Evropě, tak povídejte. Kolik jich bylo? Kde jste s nimi hráli? A další spolupráce s Freedom Call?
Števo – Nuž, hrali sme s nimi v dvoch z troch miest, žiaľ tretí koncert už sme nemohli odohrať, keďže už pandémia „zaklopala“ aj na ich dvere. Jeden koncert bol v meste Memmingen a druhý v Karlsruhe. Ďalšiu spoluprácu by sme uvítali pretože všetci zúčastnení na tomto nemeckom turné si EUFORY pozreli, vypočuli, zažili naživo a boli milo prekvapený a veľmi spokojný . Čas ukáže.

Alan – Jak tour probíhala? A nějaké poznatky? Zážitky s Freedom Call?
Števo – Keďže to bolo celé dosť na rýchlo a dá sa povedať, že už počas pandémie, boli sme dosť obmedzený na možnostiach ale aj tak to stálo za to. Najhoršie bolo , že vždy ešte večer sa žhavili linky a zisťoval sa stav či koncert na druhý deň naisto bude alebo nie . V Nemecku totiž funguje niečo ako u nás kraje a tie si sami určovali čo sa ešte môže a čo nie – nie je to tam tak celkovo riadené ako u nás . Zážitky z hotelov boli vždy top, chalani od Freedom Call boli a sú nesmierne milý a skvelý ľudia. Všeobecne sa aj ich agentúra o nás perfektne postarala na veľmi vysokej úrovni za čo si ich naozaj nesmierne vážime a touto cestou by som im chcel v mene celej kapely poďakovať.

Alan – Dík za rozhovor, a další mluvený si mohou naši přízmivci rádia Metal Heart najít v archivu rádia.
Števo – Ďakujem aj ja. Pozdravujem! 

https://eufory.sk

 

Zveřejněno: 17.5.2021