instagram facebook
en de

Rozhovor s Rony Rage

Rozhovor s Rony Rage

Rony Rage, známý také z metalové skupiny Sharzall, překvapil svým návratem a jeho prvním albem „Hell Gate Europe“, které vyšlo v březnu 2023, způsobilo zemětřesení s předzvěstí něčeho většího a silnějšího.
Alan – Ahoj, po hoooodně dlouhé době. Hlad po tvorbě?
Rony -  Nazdar, za 4 roky sa toho v človeku ktorý sa venuje hudbe sústavne 30 rokov čosi nazbiera avšak je to paradox lebo 80% z toho čo sa aktuálne deje som ani neplánoval. Vlastne som sa neplánoval vrátiť na scénu vôbec ak mám byť úplne úprimný ale tak proti vôli osudu sa nehodno stavať dnes to nelutujem.

Alan – Jak jsem zmínil v úvodu, co vedlo k zániku Sharzall?
Rony – Sharzall fungoval 6 rokov a opäť budem úplne otvorený. Mal som po krk určitej neschopnosti, nespokojnosti planých dohadov a prístupu niektorých spoluhráčov, ktorý v podstate prišli do skúšobne trénovať miesto toho aby to robili doma a do skúšobne prišli nadrtený. Keďže celý manažment kapely bol na mne  k tomu spev, skladanie textov, komponovanie skladieb strategia rozvoja bandy som sa cítil fakt hlúpo keď si nemenovaný človek v deň koncertu dovolí meškať a príde s kávičkou v ruke nahúlený jak bomba s otázkou či mu chalani naložili kombo :D Takže kto žije kapelový život určite tieto príbehy pozná. Celková snaha niektorých ludí upadala a dostali sme sa do bodu kedy to už bolo o tom že to ťaham ja a žiadna motivácia nebola dosť dobrá a to sme sa dostali ďaleko. No a keď sa mi narodíla dcéra už ma to len utvrdilo čo treba urobiť aj keď ma veľmi mrzelo, že žiaľ už asi teda nebudem dcére hudobným vzorom. Skončiť. Jediné čo som si nechal z nastrojov bol moj mikrofón na spev.

Alan – Po nějakým čase jsi se rozhodl k tvorbě vrátit, a udělat one man band Facetaker?
Rony – Ono to bolo celé inak je to dosť dlhý príbeh tak to skrátim.  Jedného dňa som sa rozhodol kúpiť si Alt saxofon ani neviem prečo kedže v živote som na tom nehral :D ale tak stalo sa a naučil som sa na nom hrať. Potom som si kupil ( opäť ) akustiku lebo mi chýbal v priestore ten známy tvar. No ale potom mi chýbala elektrická gitara :D potom som kúpil pre dcéru el. bicie atď. Potom chýbalo to či ono a jedného pekného rána som sa zobudil a zistil som, že vlastne mám štúdio. Tak čo teraz? Vtedy som si spomenul, že mám v talóne pár kompozícií, ktoré sa mali stať skladbami na 2 albume sharzall. Tak som si povedal, že super tak nahrám si ich aspoň pre moju radosť. Avšak ešte pred tým som urobil prvú skladbu takú pokusnú a prečo nie hneď japonsko anglickú. Každopádne prve skladby boli v uplne inom DAW takže bolo treba remastrovať preto majú trocha iný zvuk ale to poslucháčom neprekáža preto sa dočkajú prekvapenia v príhodný čas. Ale poďme späť čiže už to išlo same každopádne čas v štúdiu sa vždy predlžoval. Narastali veci ohladom samotného nahrávania technického charakteru či práce v DAW. Do toho bolo nutné začať cvičiť na všetky tie hudobné  nástroje. basa, gitara, klavesy, bicie, spev narezať zvuky na oscilatoroch, preštudovať technicke manualy k hardvéru. Takže som si povedal ok budem vstávať ráno o 4:30 a pojdem podla harmonogramu. Vo výsledku som sa až teraz pristihol akú neuveriteľnú cestu som ubehol za necelý jeden rok. Čiže ono to celé bolo velmi prirozené ale je to veľmi, veľmi náročné keďže posledný pol rok som 16 -18 hodín denne 7 dní v týždni v štúdiu.

Alan – Ono chvilku jsi byl na vážkách, a pak ses do toho komplet opřel. Během jednoho roku jsi udělal dvě alba. Zde bychom ale měli říci, že každou skladbu jsi vypouštěl formou singlů, než ses rozhodl po několika skladbách vše dát na album. Toto rozveď.
Rony – Ano je to pravda keďže neboli plany nahravať album. Ale potom som si sadol sam zo sebou a vravím si, že tak teda dobre urobme aj zbytok albumu. Tak som vymyslel príbeh o tom ako sa otvorila brána pekla v európe nakoľko samo peklo začalo zamŕzať takže jeho šéf potreboval nové miesto tak sa rozhodol pre zem, keď videl ako si tu žijeme. Tam vznikla skladba Hell Gate Europe a následne jej Latinská bonus verzia Porta Inferni Europa. Album končí skladbou Death Row na ktorej som si konečne po dlhej dobe uletel a keď som si to pozrel tak som opäť našiel starú vášeň robiť veci tak ako ja chcem bez ohladu na to či sa to niekomu páči, nepáči. V niektorých veciach bol jasný úmysel ludí úplne šokovať. Ale k tomu sa ešte dostaneme.  

Alan – Facetaker nechci uvádět jako industrial metal. Ty tam toho máš opravdu hodně. Saháš při tvoření do škatulí?
Rony – No to je zaujímavá otázka. Všetky skladby su na začiatku iba vnutorná emocia ktorú postupne tvarujem a pretváram do hudby a výslednej podoby, myšlienky. Osobne som multižánrovo založený takže už sa nestarám kto ma kam zaradí. Aktuálne bysom to mohol hrubo rozdeliť na metal,  dark pop a rap, aktuálne sa hrám s trapmetal žánrom a ešte niektorými typmi kde postupujem podľa klúčov, ktoré sú v hudobnom priemysle jasne pomenované a sem tam ich poruším. Každopádne pri prvotnej emocii nemam vobec predstavu ako to bude znieť a všetko vzniká v priebehu ako som napojený na môj kreatívny zdroj následne mám pár pravidiel kedy už viem zo zakladu určiť veci a uplatniť ich. 

Alan – Když jsme se spolu bavili před nějakou dobou, a zrovna o zařazení, probrali jsme toho hodně, kde jsem nastínil i kapelu Hocico, která hraje gothic-electro-industrial-metal (no mam je hodně rád). Berou negativismus světa a přeměňují ji do tvorby. U tebe to je podobné?
Rony – Ano ako som spomenul je to vždy emocia. Moj žaner by som zhrnul ešte volakedy ako apocalypse romantic metal. Ja som práve veľký pozitivista a to najmä vďaka tej temnote ktorú cítim. Je to ako zo svetlom ak by nebola tma nemalo by sa kde rozliehať. V mojej tvorbe nie sú happy endy, vo veľa skladbách som túto planétu zničil niekoľko krát spôsobmi ktorých obrazy sú viac ako desivé. Prečo ? Je to jednoduché, spôsob  a smer akým sa hýbeme ako ľudské spoločenstvo dosahuje okázalé proporcie. Nebudem to menovať je to všetko v mojich skladbách takže kto si nájde čas si urobiť klud pre seba sadnúť si a vie po anglicky nájde v mojich textoch veľa životnej pravdy, ktorú emočne vyzretý a citlivý človek sám vníma. To je tá romantická časť, tá pragmatická začína vtedy, keď sa sústredím na detail ako je ludská povaha jedninca hodnoty vyznávané a propagované v našom svete fungovanie a základy spoločnosti či systému. Tam treba spozornieť :)    

Alan – Ono tvořit je jedna věc, a hrát živě druhá. Hocico jsou duo, a hrají. Ty jsi zatím zavřen ve studiu a tvoříš. Stejně by byla hodně velká škoda nevystupovat. Co ty a tvé možnosti do budoucna?
Rony – Live neplánujem aktuálne zo strategických dôvodov a ako človek čo si s kapelami čo som mal obehal za život pár stoviek koncertov pre mňa už nie je zaujímavé hrať v miestnych kluboch. Mám pripravené niečo iné ako kompenzáciu už od budúceho roka ale zatial neprezradím.  Rozhodne sa však nebránim kooperácii s inými hudobníkmi v rámci sveta. O tom, že by som vo svojom okolí našiel ludí čo by to vedeli, chceli zahrať ako treba a boli by ochotný ísť hrať live do USA, Kanady, Japonska pochybujem, každopádne tým chcem povedať, že ak ano a čítajú to nech ma určite kontaktujú. :) 

Alan – Rok 2023 pro tebe plodným, dvě alba, na rok 2024 se připravuješ také na dvě alba, ale to zatím necháme spát. 2023 – jak to šlo vývojově?
Rony – Súhlasím s tebou rok neskončil a poslucháči už môžu nájsť prvé single z albumov na rok 2024. Vývojovo toto je zložitá otázka. Ako manažér a podnikatel  nie len v hudobnom priemysle sa držím reči čísiel. Ako manažér konštatujem maximálnu spokojnosť za uvedené časové obdobie. Ako podnikateľ konštatujem dobrý začiatok avšak aj ked som cieľ naplnil aktuálne úspechy mi už nevedia zalepiť oči ako v mladosti takže tam konštatujem, že je sa kam posúvať. A ako umelc som spokojný a naplnený lebo Facetaker sa stal úspešným projektom na svetovej úrovni a každým dňom rastie toto hodnotím zo všetkou pokorou, ktorú čerpám najmä vďaka spätnej väzbe zo zahraničia.   

Alan – Rozdíl, tvůj posun mezi těmito dvěma alby?
Rony – Prelomový :) Vo všetkých oblastiach z môjho pohladu je to však hodnotené ako porovnanie toho aké tipy problémov som riešil pri skladbách, ako som technicky hral na nastrojoch, atď. Ale hudobne to musí poslucháč mne povedať, keďže moj zamer v každej skladbe je vždy aby bola iná, preto ani nechcem mať šablonovitý albumovy  sound na 12 skladbách. Avšak dávam si sakra pozor na farbu spevu. Pekný príklad je skladba Tales Untold a Rozprávka o mamone tam bol umysel urobiť bonusovú skladbu v slovenskom jazyku na štandarde Tales Untold teda odspievať to v SJ tak aby to znelo tak ako má. Teda nie ako Slovenská kapela. A podarilo sa to. Je to dosť naročné odspievať veci v SJ intonačne polohovo a rytmicky tak ako v AJ.

Alan – V textech zůstaneš nadále v klasicky zajetém žánru, nebo při dalším albu, který připravuješ na začátek roku 2024, se budeš ubírat trochu jinam?
Rony – Nemyslím si že je to zajatý žáner ale posun určite bude ale to si len tak odbočím napríklad ako v skladbách Zdvihnutý prst prípadne Love was made for all of us. A keď sa práve pozerám na svoj produkčný plán mám tu rôzne experimenty poznačené :) Takže poslucháč vždy dostane niečo ine, nové, ale vždy s mojim hudobným podpisom. 

Alan – Nebudu říkat že nejsi znám v Česku nebo na Slovensku, přesněji řečeno že tě nezaznamenali. Ty máš dosti ohlasů a zmínek i v zahraničí, obzvlášť v USA. Jak a kam jsi se dostal, a kýžené počáteční ovoce je jaké?
Rony – Ono to neni len USA ale aj Južná Amerika - nečakane je to India, Vietnam, Pakistan, dokonca Irán. Keď som si s tímom pozeral metriky analíz na porade tak som neveril vlastným očiam. Ako sa to stalo je obchodné tajomstvo avšak prezradím, že sú za tým ľudia s vydavatelstva Metaltone Records www.metaltone.eu počiatočné ovocie je publicita, pravidelný nárast streamov, odberateľov a práve vďaka Metaltone Records aj pekné provízie z mojej hudby. 
    

Alan – V industrial není výjimkou že kapelu tvoří jeden, nebo dva muzikanti a vystupují. Tvé další kroky ohledně koncertů? Ono by to bylo docela škoda nehrát.
Rony – Viem, pozri ako som povedal, som otvorený z toho urobiť kapelu ale musia tu byť na to ludia. Ak tu sú nech sa mi ozvú a napíšu na info@metaltone.eu. A máš pravdu, ak by bolo toto live tak by to bola brutalna šou ale opäť musia byť na to ludia ktorý to bud maju v sebe alebo su rovnaký blazni ako ja skusiť hoci čo.  

Alan – Spousta video-klipů. Mini-Movie. Je to představení tvorby pro celý svět. Pár slov bys mohl pustit i k tomuto.
Rony – Rád :) Milujem angličtinu a vačšinu hudby som vždy robil v AJ preto som si povedal na začiatku, že FT budem budovať ako umenie pre celý svet ak sa mi podarí čo plánujem bude to príjemné že sa to podarilo práve človeku zo Slovenska v tomto žánri.  

Alan – Zpěv/text – angličtina a co dál?
Rony – Aktuálne mám skladbu v Japončine, Latinčine, Slovenčine, Anglicky je prevažná časť. Dalej bude nasledovať portuglačina, čeština, hebrejčina  a vlastne kolko štatov toľko bude skladieb. Učiť sa to je tiež  zaujímavé.

Alan - Tale Untold, Rozprávka o mamone, Pohádka o mamonu dvě verze. Nebudeš dělat, alespoň pokus o některé skladby jen Slovensky?
Rony – Nie :) Resp. Ak tým budem chcieť niečo povedať národu slovenskému tak áno a rozhodne to bude stáť za to viz. Skladba Zdvihnutý prst alebo spomínaná rozprávka o mamone.

Alan – O dalším se dozvíte až bude na začátku roku 2024 nové album, a doufám už v klasickém nosiči CD/LP, a ne jen digitální podoba.
Rony – Je to v pláne :) ale skôr než k tomu príde prajem si vytvoriť ešte exkluzívny hudobný obsah ktorý bude iba na týchto nosičoch.

Alan – Díky, a jsme ve spojení.
Rony – Ďakujem velmi pekne všetkým čo to dočítali až sem. Milujte sa a nezabudnite dať odber na YT :D Lubim Vas čaute 
https://www.youtube.com/@facetaker

https://www.instagram.com/facetaker_musicofficial/?fbclid=IwAR0aiUDqqOnGiohlhmxvUK_z4WPncRqCDjYwS2CKU74tLvlU223snGOBZAo

https://www.facebook.com/Facetaker.MusicOfficial

https://www.tiktok.com/@facetaker.music.o?fbclid=IwAR1pDGv7yIIA-LLlz9TTqrgRJi3IlVaM3JWdZyr4_6Ai43is_ve39FcmCmQ

https://open.spotify.com/artist/6JcTU4XAfDNH183BTF6pBm?si=L2tK00lsSHGHVRrD5lGH3Q&fbclid=IwAR06s96lt44QVJrweej1ViiCjxT9M0CCpjEGLVhpyCRD-WuuIAV7p47a9AU&nd=1&dlsi=849ef9b363fd4bd3

https://www.metaltone.eu/?fbclid=IwAR1bNViAOAOOgmaB45rnZWrUMLav0-CSZav_2B-4w-eVaVlKgXzLBTlw7Cw

https://www.instagram.com/metaltone_records/?fbclid=IwAR3XmAvdAOA45-nha69hMU9XMBfIay2mUz3kUawON50zDg4ZyMkZkWUAsmU

https://www.facebook.com/metaltonerecords

Zveřejněno: 18.12.2023