instagram facebook
en de

Rozhovor s Majo Kratkym

Rozhovor s Majo Kratkym

Každému osvetluje životnú cestu niečo iné.
Tvrdí skupina Volume v novom singli s názvom Tak svieť. Ten pustila do sveta aj s videoklipom, ktorý svojím prevedením a energiou posolstvo skladby umocňuje.
„Aktuálna situácia  vo svete je napätá a každý z nás môže vo svojom vnútri bojovať s temnými myšlienkami. My si ale stojíme za tým, že všetci máme v živote niekoho alebo niečo, čo nám osvetlí cestu životom a zaženie to zlé,“ priblížil spevák Majo Krátky. Dodal tiež, že tým najväčším svetlom v jeho živote je určite rodina. Singel Tak svieť je hudobne úplne niečo iné ako ste boli doteraz od kapely Volume zvyknutí. Hlboké metalové gitary v spojení s elektronikou a moderným vizuálom. Tieto postupy môžete poznať skôr zo svetovej produkcie ako od domácich kapiel.
Alan – Ahoj Majo. Tak zase po čase, jsem tu – jsme tu.
Majo - Ahoj Alan. Som veľmi rád, že sa zase môžme spolu porozprávať. Ak sa nemýlim, tak posledný rozhovor bol k nášmu aktuálnemu albumu Jeden život nestačí. Za ten čas sme s VOLUME prešli veľký kus cesty a som veľmi rád, že môžem naše novinky predstaviťfaúšikom.

Alan – Ano, minimálně jsem si já všiml, že jste se uhnuli jinam. Tedy přesněji, co jste hráli dosud, byl velmi dobrý rock, ale v současný době, jste se zaměřili na hodně jiný háv tvorby, která na Slovensku, ale ani v Čechách, není tak obvyklá.
Majo - Máš úplnú pravdu. Keď sme sa s chalanmi bavili o tom, akou cestou s kapelou pôjdeme, tak sme sa zhodli, že nechceme zase nahrať niečo čo sme už raz nahrali. Preto sme sa začali na našu hudbu pozerať trošku inak. Chceli sme vytvoriť veci, ktoré ľudia poznajú skôr zo zahraničia a ukázať, že aj hudba, ktorá je aktuálna vo svete, môže byť vkusne spracovaná aj v našom rodnom jazyku. Bola to nakoniec celkom náročná úloha ale s čistým svedomím môžem povedať, že sme ju zdolali najlepšie ako sme vedeli.

Alan – S novou tvorbou koncerty už objíždíte, dokonce je venku i klip, který jsme uvedli v záhlaví tohoto rozhovoru. Takže – reakce posluchačů? A reakce pořadatelů koncertů a festivalů? Šouplo vás to dál?
Majo - Minulý rok sme vydali dva single Nový svet a Koho miluješ. Už tieto dve veci boli žánrovo dosť iné ako posledný album. Vždy sme písali komplexne a snažili sme dať na album viac žánrov, aby bola celková nahrávka pestrá. Na predošlých albumoch sme hrali klasický hard-rock, miestami sme šli do metalu alebo do pop-rocku. Pri posledných nahrávkach sme sa snažili žánre od seba čo najviac oddialiť. Nový svet a Koho miluješ boli zamerané na masového poslucháča, dosť nám to pomohlo v celkovom fungovaní. Tieto dva single nás dostali na oveľa väčšie pódiá a k naozaj širokému publiku. Tak svieť je naopak žánrovo úplne iná. Nechceli sme, aby si naši fanúšikovia mysleli, že sme prešli na pop. Chceli sme, aby stále vedeli, že sme tá rocková kapela ako na začiatku, a tak sme hranice posunuli aj týmto smerom. Myslím, že sa nám podarilo zúročiť všetky skúsenosti, ktoré máme za tie roky za sebou.


Alan – Nově vzezření a pojetí skladeb, které teď, prostě teď, tvoříte. Brali jste si inspiraci, nebo vzor u koho? Neříkám že někoho kopírujete, to ne. Elektronika a vše hutnější.
Majo - Dosť sa toho zmenilo po príchode gitaristu Miša Koštialika. Ten počúva úplne odlišné kapely ako ja. Ja mám stále rád hudbu okolo roku 2000 a vždy som z tohto obdobia čerpal inšpiráciu. Mišo zase počúva kapely s modernými prvkami. Zmena prišla, keď mi náš textár Rasťo pustil posledný album od Bring me the horizon a bolo hneď jasné, akým smerom sa chceme uberať a odkiaľ naberieme novú inšpiráciu. Mišo je veľmi šikovný autor a skladateľ a keď prišiel s demom k Tak svieť, posadilo ma to do stoličky. Presne vtedy som si povedal, že Mišo priniesol to, čo sme celé tie roky hľadali.

Alan – Jedna, skladba, druhá skladba, klip. Tak k čemu to vede? Dlouhohrající album, které by bylo v relativně nedohlednu. Nebo vyjde mini CD, EPCD? Fyzicky? Digitálně?
Majo - MInulý rok sme napísali toho celkom dosť ale nebol čas to všetko vydať. Mali sme pomerne mnoho koncertov, mne a bubeníkovi Lubovi sa narodili deti tak čas sme chceli, pochopiteľne, tráviť skôr doma ako v štúdiu. Na druhú stranu, keď sme začali písať nové veci, od vydania albumu Jeden život nestačí neubehlo ani 6 mesiacov a nechceli sme vydať hneď ďalší album. Preto sme sa dohodli, že si dáme čas a novinky budeme vydávať postupne, keď s nimi budeme naozaj spokojní. Minulý rok sme teda napísali celý koncept, 7 nových piesní, ktoré sa po vydaní spoja v celé EP s názvom ERISED. Nad tým či bude vydané fyzicky sme zatiaľ nepremýšľali. Uvidíme kam sa s novými piesňami ešte dostaneme.

Alan – Erised?
Majo -  Presne tak, ERISED. Keď sme začali písať texty k novým piesňam, nevedeli sme sa s Rasťom rozhodnúť, ktorým smerom pôjdeme. V tom čase sme si so ženou začali pozerať ságu Harry Potter kde bolo zrkadlo z Erisedu, ktoré ukazovalo ľuďom to čo chceli vidieť.Vtedy ma napadol celý koncept. Texty sme sa teda rozhodli napísať každý inak, no v celku s rovnakým významom. V každej piesni sa snažíme rozprávať príbeh o aktuálnych situáciách alebo problémoch tejto doby a následne sa snažíme ľuďom ukázať ako z tohto kruhu von. Preto aj na obale tohto EP je zrkadlo z Erisedu a v ňom je naše logo. Bolo to veľmi zaujímavé písanie a som veľmi hrdý, že spolupracujeme s textárom ako je Rasťo.

Alan – Budete se chtít více teď věnovat textům tak jak ve skladbě Tak svieť? Nebo sem tam dáme formu láska – páska?
Majo - Tak ako som spomínal, naša tvorba sa nedrží iba jedného žánru, vďaka čomu máme naozaj široké publikum. Preto určite v budúcnosti budeme sem-tam písať piesne aj o láske, alebo o tých klasických, možno romantických, veciach. Aktuálne nás ale čaká ešte vydanie štyroch úplne nových piesní a každá má iný text. Sú písané ako príbeh, jedna z piesní je dokonca textovo ako poviedka, takže určite sa máte na čo tešiť. 

Alan – To že vás vše teď posunulo, jsme už zmínili. Trochu to víc objasni. Budete hrát i v celoplošné Tv? Prostě kam vás to celé hodilo? A o koli levelů?
Majo - U nás na Slovensku sme sa už ukázali vo vysielaní Slovenskej televízie, TV JOJ a podobne. Je naozaj neuveritelné stáť pred kamerou v takýchto médiách. Jedna aj druhá televízia bola pre nás skvelý zážitok. Presne takéto chvíľe dokážu kapelu dostať do širokého povedomia, čo sa samozrejme odrazilo aj na našich koncertoch. Bola to pre nás obrovská česť. Prinieslo nám to skvelé spolupráce, ako napríklad napísanie klubovej hymny pre HK Dukla Trenčín, nový management a hlavne väčšie pódiá. Napríklad v RTVS sme sa dostali dva roky po sebe medzi TOP 12 piesní daného roku, čo je pre nás obrovská pocta.

Alan – Jdem na hraní, jaro/léto. Kde budete? A zahraničí? Plus co si myslíš že bude pro kapelu to nejprestižnější?
Majo - Tento rok vyzerá zatiaľ výborne. Čaká nás mnoho skvelých akcií či festivalov. Začíname už o pár týždňov naším EASTER Tour, ktoré sa uskutoční v troch krajinách a to 8.4.Vrútky (SK), 9.4. Brno (CZ), 15.4. Oplole (PL) a 16.4. Krakow (PL). Pre nás je naozaj ťažké vybrať iba jeden koncert. Každý z nich vnímame ako super zážitok. Vždy si užívame možnosť stretnúť sa osobne s našimi fanúšikmi. Ale veľmi sa tešíme na koncerty u vás, a to konkrétne 9.6. Slavnosti Uherský Brod a 19.8. Pivovarské slávnosti Chotěboř.

Alan – Super, díky za rozhovor, a v tomto roce není poslední. Připravujete docela velké plány.
Majo -  Taktiež ďakujem aj za tento rozhovor. Verím, že si takto pokecáme čoskoro znovu, pretože tak ako vravíš, plánov máme moho a už sa neviem dočkať, keď to všetko vypusíme medzi vás.

https://volumeband.sk/

Zveřejněno: 11.4.2023