instagram facebook
en de

Rozhovor s LeRa

Rozhovor s LeRa

Alan – Ahoj Lenka – LeRa, opět cca po roce děláme spolem rozhovor.
LeRa – Ďakujem Alan veľmi pekne, že mi opäť dávaš priestor a že znovu môžeme podebatovať o muzike a novinkách, ktorých sa za ten rok nazbieralo veru dosť veľa.

Alan – Než se pustíme do přímého rozhovoru, co nového v kapele a ve studiu?
LeRa – Myslím, že mám dobrú intuíciu na prípravu krokov, ktoré v predstihu definujú vývoj mojej umeleckej tvorby. Tak to bolo aj s nahrávacím štúdiom, ktoré som ešte v prvej vlne covid šialenstva založila a rozbehla a v ktorom som celý ten blázinec prežila, mohla tvoriť, skúšať, písať pesničky a zároveň dávať priestor aj ďalším umelcom nahrávať svoju tvorbu. Okrem toho bolo mnoho vynikajúcich hudobníkov časovo dostupnejších, keďže sa nehrali koncerty a tak som si splnila sen o svojom albume. Mať vlastné profi nahrávacie štúdio je veľká sloboda, pretože ma to časovo neobmedzuje, môžem nad pesničkami premýšľať, prehrávať pasáže, ktoré sa mi až tak nepáčia, požúrovať s kapelou... Nedávno sme krstili CD na festivale ROCK ON v Bratislave a musím úprimne skonštatovať, že moja kapela je naozaj skvelá: Matúš Ferko (produkcia, klávesy), Tomo Michalčák (gitary), Laco Kováč (bicie), Slavo Repaský (vilončelo), Jakub Kolesár (basa.)

Alan – Nedávno jsi vydala nové album s názvem Bird‘s Eye View. Tak povídej. Nahrávala jsi ho u sebe ve studiu? Vyšlo zatím na CD, nebo i jiných nosičí? V nákladu?
LeRa – „Bird’s Eye View“ je názov, ktorý som už niekoľko rokov mala v hlave a vedela som, že takto sa musí volať môj album. Znamená to „vtáčia perspektíva“ alebo zjednodušene „nadhľad“ a to je presne spôsob, akým sa rada pozerám na všetko v živote. Aj na hudbu sa pozerám s nadhľadom a je to vidieť aj na mojej tvorbe. Síce sa kategorizujem ako rocková speváčka, ale mám rada, keď má hudba viacero farieb, vplyvov, miešanie žánrov, netradičné aranžmány a novátorské postupy. A takýto je aj album „Bird’s Eye View.“ Všetko sa pripravovalo v mojom štúdiu s mojim dvorným producentom Matúšom Ferkom. Dve pesničky sme doniesli síce z iného štúdia, kde som predtým zvykla nahrávať, ale dorobili sme ich už v Content Studiu. Album je na všetkých streamovacích a downloadových platformách a samozrejme pre zberateľov reálnych a hmatateľných vecí sme dali vylisovať zatiaľ 1000ks diskov aj s pekným bookletom, textami a fotkami. (kúpiť si môžete na: https://shop.rukahore.sk/lera/cd-bird-s-eye-view )

Alan – Na albu jsi měla i hosty. Kdo to byl, v jakých skladbách? A nějaké perličky? Zajímavosti okolo alba?
LeRa – rada spomeniem speváčku a textárku Marinu Ladudu, ktorá je mix Slovenky a Latino Američanky aktuálne žijúcej v Prahe. Tá mi pomáhala s angličtinou a textami. Hosťom bol aj známy gitarista Michal Kovalčík, na vokáloch sa podieľali speváčky Karolína Beňačková, Júlia Kramárová, Lenka Machciníková a úplne najviac na albume okrem môjho hlasu počuť aj vokály gitaristu Toma Michalčáka, pretože on je tak neskutočne talentovaný a disponovaný a tak správne umelecky trafený do absurdna, že som najviac šťastná, že práve on priložil podstatnú ruku k dielu. Zaujímavosťou nahrávania je asi pesnička Divorce, ktorá patrí k najnáročnejším speváckym skladbám. Je to veľmi osobná a pre mňa dôležitá pesnička a výpoveď a stále som spievanie v štúdiu odkladala a necítila som sa na to. Až kým sme s mojim skvelým bubeníkom Lackom nestrávili niekoľko kreatívnych večerov u mňa doma, kde sme celé hodiny preberali muziku a aranžmány a skúšali sme spievať len tak v mojej kuchyni do mikrofónu a potom sme to analyzovali. A asi tak o tretej nadránom, keď som už bola úplne unavená a vyšťavená a rozbitá, hovorím Lacimu: „Počuj, skúsme nahrať len tak zo srandy na prvú šupu Divorce. Ak to nepôjde na prvýkrát, tak nič, ale cítim, že teraz chcem tú pieseň zaspievať.“ A tak som ju zaspievala u mňa v kuchyni a presne tak je aj na albume a mne sa naozaj páči, že je to autentické, že tá emócia tam je, že tá pieseň má silu a od mnohých ľudí mám neskutočnú spätnú väzbu a cítim, že práve táto pesnička bude pre mňa zásadná v mojej kariére.
 
Alan – Jsi zaměřena na rock, a rockové sekce. Album Bird‘s Eye View je ale více pestré. Takže co krom rocku zde máme?
LeRa – Celkovo si myslím, že rock je naozaj široký pojem a dá sa do toho žánru zahrnúť bársčo. Ja som nejako nekalkulovala s pesničkami. Jednoducho v rôznych atmosférach sme ich pripravovali, s rôznymi emóciami sme ich nahrávali a vznikol z toho pre mňa veľmi komplexný hudobný album, kde si nájdu svoje fanúšikovia rôznych rockových podžánrov. Prvou skladbou a zároveň aj singlom je tvrdšia pesnička „The Way of the Champion,“ ku ktorej je aj klip, v ktorom účinkuje okrem iných aj bojovník MMA Oktagon – Gábor Borároš, nazývaný aj Beast. Druhým singlom je pesnička „Burn.“ Klasická rocková pesnička so zaujímavým gitarovým sólom a zapamätateľným refrénom. Je k nej tiež videoklip, ktorý je plný netradičných stylingov, ohňa, efektov. Moja najobľúbenejšia je hardrocková pesnička „Last Day.“ To je pesnička, ktorá má naozaj gule. Aj videoklip k nej stojí naozaj za pozretie. Trošku drsnejší spôsob rozlúčky s ex Experimentálne rockové a elektro aranžmány sú v pesničkách „I Need to Hate You“ a „Catwalk.“ Reegae prvky zaznejú v mojej obľúbenej festivalovke „Johnny the Best.“ A za zmienku stojí určite aj pesnička „Cynical,“ ktorá ma po speváckej, textovej a štýlovej stránke asi najviac vystihuje.

Alan – Burn je zatím první pilotní vodeo klip z alba? K Burn bys tedy opět mohle více popovídat. Ke klipu myslím a i k této skladbě.
LeRa – Burn je už treťou pesničkou z albumu, ku ktorej je aj videoklip. Veľkou výzvou bolo natáčanie klipu, v ktorom som predviedla úžasný styling, vďaka ktorému som sa naozaj cítila ako kráľovná ohňa. Ale nebolo to jednoduché, pretože na natáčaní bolo naozaj horúco. Všade ohne, popol, dym. V jednej scéne mi skoro zhoreli prsty na rukách. To som mala také fakľové násadky a reálne som cítila, ako sa mi pomaličky roztápaju gélové nechty v tých návlekoch Videoklip sme natáčali v kostole Klarisiek v centre Bratislavy, čo bolo tiež zaujímavé, najmä keď pri ohňových scénach popadali vedľa hudobníkov horiace bambusové palice a vyzeralo to dosť pekelne

Alan – Nějaké perličky, fragmenty, útržky z natáčení pro zasmání? Jak alba, tak klipu?
LeRa – Asi najväčšou absurditou bol samotný krst albumu, na ktorý som sa veľmi tešila a poctivo sme si nacvičili s kapelou celý repertoár. Predsa len po prvýkrát koncert, po prvýkrát naživo pesničky z nového albumu a ešte k tomu veľký stage, svetlá, zvuk. Zvuková skúška prebehla skvelo a už sme sa tešili, ako odpálime našu šou. Z mne doteraz neznámeho dôvodu však vypadli sample. To znamená, že sme väčšinu pesničiek absolútne zimprovizovali, zahrali to bez akýchkoľvek podkladov, výplní, vokálov, orchestrov a efektov, ktoré sme mali nachystané a bol to pre mňa dosť stres priamo na koncerte, na ktorý nás prišlo podporiť mnoho známych ľudí a kolegov z brandže. Ale keď mi bubeník Laci zakričal: „ LeRuš, neboj, dáme to na punkačinu!,“ bolo mi jasné, že sa na mojich chlapcov môžem spoľahnúť a že to dobojujeme. Paradoxne, publikum najviac ocenilo našu schopnosť improvizovať, nestratiť guráž a dať do toho naozaj všetko.

Alan – Trochu předběhneme čas. Co LeRa a charita? To je otázka i hádanka. Víš na co narážím. Tak že?
LeRa – Charita je pre mňa povinnosť. Myslím to v tom zmysle, že mám toľko darov, možností, potenciálu, že sa jednoducho musím a chcem vždy podeliť a zásadne sa riadim heslom: „Keď môžem, tak musím.“ A už sa veľmi teším do Čiech na Rot Kart Fest, ktorý bude 27. – 28.5.2022, v krásnom prostredí Velkých Losin. Je to benefičné podujatie na pomoc chorého chlapca Dominika a mne sa to spojenie pomoci vďaka rockovej a tvrdšej hudbe veľmi páči a veľmi sa na to teším.

Alan – Jen v průřezu, kde všude tedy album představíš? Slovensko, Česko, Německo. Kde ještě?
LeRa – Okrem týchto krajín by som rada presadila svoju hudbu aj v Poľsku, Maďarsku, Rusku a tiež v severských krajinách. Spolieham sa na skvelý tím ľudí, s ktorými mám tú česť spolupracovať a ktorí sa starajú aj moje PR a tiež aj booking. Náš spoločný priateľ Klaus patrí medzi špičky v hudobnom priemysle a verím, že z jeho pomocou sa naša tvorba dostane čo najďalej.

Alan – Otázek by bylo opravdu hodně. Takže další asi necháme prostě na příště. Díky. A uvidíme se buď v Berlíně, nebo ve Frýdku – Místku.
LeRa – Už teraz sa veľmi teším na koncerty, festivaly, fanúšikov, na Teba Alan a tú úžasnú atmosféru, ktorá vzniká len na živých hraniach.

https://lera.sk

https://www.youtube.com/c/LeRaofficial
https://www.instagram.com/lera_music/ 
https://www.facebook.com/leramusicofficial
https://twitter.com/LeRaofficial44
http://bit.ly/leramusic

Zveřejněno: 5.10.2021