instagram facebook
en de

Rozhovor s Daggerose

Rozhovor s Daggerose

Alan – Zdravice směr opět Bratislava. Povíme si něco málo o kapele.
Harvey - Sme kapela Daggerose z Bratislavy ktorá hrá tzv. US Power /Thrash metal.
Marc - Nazdárek.
Duri - Ahoj.
 
Alan – Už jsme v předchozím článku kapelu nastínili, tak to zde trochu připomenem. Vznik, kde, kdy, jak, proč? A změny názvů kapely do současné podoby? Plus co názvy znamenají v Slovenštině?
Marc - Kapela aj keď pod názvom 999HERETIC vznikla v roku 2009 na Rhodose, kde sme sa s basákom Radkom akurát nachádzali. Tam sa dala dokopy aj kostra prvého songu, ktorý ale už nehráme. A už odtiaľ sme písali Durimu, že je člen a nemá na výber. :D Hrali sme v podstate to čo dnes akurát bez thrashových temp. Heretic999 znamená „Kacír999“. :D A 999 preto, že nám koncepcia zla a nejakého bubáka - vládcu zla pripadala vtipná a v tej dobe som bol pisateľ pôvodných textov ja. A jednoducho pre mňa sú zlo ľudia a nie nejaká výhovorka vyššej zlej bytosti. Keď odišiel pôvodný spevák Maťo začal som spievať ja od bubnov a zmenili sme názov na TRIPLE GODDESS čo znamená „Trojitá Bohyňa“, lebo ma veľmi zaujíma postavenie žien v prastarých mytológiách a v mysticizme. Čo sa v textoch odrážalo. Potom prišiel Harvey a keďže texty sa o5 zmenili, tak sme prijali v tomto smere jeho koncept a názov. Ale rátame vznik v tom 2009, lebo hráme stále skladby z tej doby. Len texty sú nové.
Harvey - Ja sa vyjadrím k názvu Daggerose. Je to skrátený názov z Dagger & Rose alias dýka a ruža, chcel som vymyslieť názov ktorý je krátky, výstižný a ľahko zapamätateľný.
Marc - Ja som súhlasil, lebo jedna koncertná Marienka s ktorou som sa v tej dobe poznal mala presne takú kérku na bedrách. Takže návrat k rock ´n´ rollu. :D
 
Alan – Takže tedy oficielně Daggerose vzniká kdy? Doby hraní a nehraní? Ať už odchody, stagnace, Corona?
Harvey -  Daggerose v tejto zostave s týmto názvom hrá od roku 2012, kedy som sa do kapely pridal na post speváka a prepísal nejaké staršie texty plus napísal nové. Dovtedy mala kapela názvy 999HERETIC a TRIPLE GODDESS.
Marc - Reálne sme nehrali necelé dva roky v 2016 - 2018, lebo ja a Duri sme mali vďaka ponorkovej chorebe pár týždňov žabo-myšiu vojnu. My sme spolu hrali v troch kapelách, chodili sme spolu skoro na každú párty, bývali sme kúsok od seba a a ni jeden sme nevedeli v istom bode pochopiť, že každý máme iné životné postoje a priority. Pauza sa nakoniec teda pretiahla, ale vrátili sme sa silnejší. Počas corony samozrejme kapela normálne existuje, plánujeme, píšeme a museli sme riešiť odchod zakladajúceho člena Radka. Toho nahradil Janko Coss.

Alan – Daggerose má na svém kontě kolik alb – demo snímků? A asi přibližně 2 roky se mluví o novém vydání další desky. Jak to tedy je?
Harvey  -  Máme na konte jedno demo nahrané v skúšobni Demo(n) - live in rehearsal room z 2013 a potom album Tombkeeper z 2019. Momentálne sme vo fáze písania ďalšej fošne.
Marc - Musíme sa rozhodnúť či dáme von EP, alebo si počkáme na celé CD. Ja by som bol za EP. Duri ma napísané úžasné songy.
 
Alan – Daggerose jste označováni jako power-thrash metalová kapela. Tak ano, je tomu tak. Nic méně u alba Tombkeeper slyšíl vliv Alice Cooper. Trochu to rozviňte.
Duri - Pri tvorbe sa nezameriavam na to, aby sa to na niečo podobalo, ale skôr na pocit, aký mam z toho songu. Emóciu, melódiu, tvrdosť. S Marcom sa pri tvorbe myslím veľmi dobre dopĺňame. 
Harvey -  Je tu viac vplyvov. Ako pri každej kapele každý z členov počúvame rôznu muziku, nielen Power alebo thrash metal, preto môžu určité pasáže znieť ako U2, niektoré ako Judas Priest a niektoré ako rýdzi Bay Area thrash metal. Je to vždy náladou akú máme pri písaní skladieb.
Marc - Ja osobne som Alice Cooper pozitív. :D Ale mňa už nič neovplyvňuje. Možno podvedome, ale veci u mňa osobne vznikajú z nálady a zážitkov.
 
Alan – Kdy tedy přibližně plánujete nové album?
Harvey -  Momentálne píšeme nové skladby, uvidíme kedy sa nám podarí dostať do štúdia.
Duri -  Na nových songoch sa pracuje. Skúšanie žial mierne ovplyvňuje corona a pracovné povinnosti, ale album príde v pravý čas nadupaný skvelým materiálom. Teším sa opäť na ten proces od skúšania, po nahrávanie.

Alan – Z kterých, nebo od kterých skupin se vaše tvorba odráží? Zahraničních skupin.
Duri -  Poslednú dobu ma bavia skôr kapely ako Dropkick Muprhys, The Rumcajs, Flogging Molly, prípadne Scanner, Jag Panzer a pod ale nevyhol som sa ani Spievankovu, Mirovi Jarošovi a Paci Pac :D  Moj najvačší vzor je Paul Gilbert s kapelou Racer X, Mr. Big…
Marc - Ach tí fotri. :D Dúfam, že Spievankovo nebude mať zásadný vplyv. To by som odišiel.:D
Harvey -  Ako som napísal predtým každý má iné vplyvy, ale keď mám menovať kapely čo ma ovplyvňujú pri písaní pre Daggerose, tak to budú Iced Earth, Jag Panzer, Manilla Road, Cage či Jacob’s dream a iní z tohoto US POWER METALového žánru...
Marc - Keď sme kapelu zakladali, tak prvotný vplyv bol Dehumanizer od Black Sabbath a Strange Highways od Dio. Neskôr k tomu prišlo mnoho vecí. Rovnako Rush, ako Forbidden.
 
Alan – Nejsem si jist jak moc jste v podvědomí metalových fanoušků, ale máte odehráno docela dost. Jak to tedy je?
Duri - Myslím, že nejakú základňu máme. Vďaka zahraničným rádiám a súťažiam nás mohlo počuť oveľa viac ľudí, verím, že sme oslovili aj za hranicami.
Harvey - Odohrali sme dosť veľa koncertov na Slovensku. Len možno je to tým že si ľudia veľmi obľúbili kapely čo hrajú covery a keďže my máme vlastnú tvorbu je to vždy ťažšie dostať sa do povedomia poslucháčov...
Marc - Záujem je. Aj tu aj u Vás a aj vonku. Len z našej strany by to chcelo viacej máknuť.

Alan – Kde všude jste hráli, kde nejraději, a nějaké ty vzpomínky?
Duri - Najradšej som mal British Rock Stars, výborne sa hralo v MMC. Parádne spomienky mam z Hoblujfest v Planinke z roku 2013…a pockaj?…hovorili, že tam bolo dobre :D
Harvey - Bratislava, Trnava, Nitra, Banská Bystrica napr ... najviac spomínam na koncerty s kapelou Roxor v Bratislave a Nitre a hlavne na koncert s Asmodeus ktorých mám neskutočne rád a ak sa dobre pamätám bol to ich prvý koncert na Slovensku vôbec. Ten bol v nebohom podniku British Rock Stars v Bratislave.
Marc - No za hranice sme sa fuckt ešte nedostali,ale máme toho dosť za sebou. Koncert s Asmodeus, ktorý som organizoval bol splnený sen, keďže oni na Slovensku nikdy nehrali. Perfektná bola Trnava, kde sa počas koncertu v dave objavil chlapík so stoličkou nad hlavou a snažil sa o nový druh tanca a potom tá afterka bola totálna apokalypsa. Rád spomínam na úplne prvý koncert, čo bolo vlastne na svadobných oslavách kamaráta a tam sa zabudli doniesť činely, stojany na ne a tak som mastil celu dobu len hajtku a bol to hodne jazz. :D
 
Alan – Díky za rozhovor, a další samozřejmě dáme k nové desce kde se rýsuje pomalu její vydání.
Duri - Ďakujeme za otázky. Všetkým prajem veľa zdravia, pohody, plňte si sny, makajte na sebe a počúvajte kvalitnú muziku.
Marc - Ďakujeme za priestor a všetci buďte v poho, zdraví a nenechajte si od nikoho ničiť život.
 
https://bandzone.cz/daggerose
https://daggerose.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/Daggerose


 

Zveřejněno: 1.8.2021