instagram facebook
en de

Ravenarium

Ravenarium

Ravenarium koncert a krst albumu Hypertowers
Slovenská prog/black/death/fusion kapela Ravenarium z Bratislavy odohrala dňa 24.2.2023 v Bratislavskom hudobnom klube Randal koncert, na ktorom pokrstila svoj nový album „Hypertowers“. Ako ďalšie kapely si na pomoc prizvali havraniari ich spolupútnikov z dávnych čias DOGMA Inc., Brnenskú spriaznenú bandu Vanguard a Together as One známa ako Death tribute band a v ktorej pôsobia aj dvaja členovia Ravenarium.
DOGMA Inc. začala presne a po intre ľudí rozprúdila do dobrej groove nálady, s prvkami thrashu a silnými gitarovými, miestami panteráckami riffmy. V kapele sa predstavili aj noví členovia a uviedli sa v tom najlepšom svetle.
Kapela Vanguard vyšla na pódiu s oznámením, že nanešťastie ich bubeník ochorel, ale aj napriek tomu sú pripravený odohrať s bicími z playbacku. Trochu to síce zobralo z pódioveho zvuku, ale chlapi ukázali, že majú plno sily aj v gitarách a speve a zvládajú svoje umenie technického death metalu bravúrnym spôsobom.
Po tom už prišla na rad hlavná hviezda večera. Čierni okrídlenci Ravenarium začali svoje vystúpenie symfonickým introm „Čas neuteká“ a počas toho sa kapelníci z útrob backstage dostavili na pódium pred zhruba dvestopäťdesiat fanúšikov a spustili svoj metalový set prvou skladbou z albumu „Deathclock“. Potom odohrali ďalšie skladby z „Hypertowers“ s výnimkou jednej thrash blackovej dvadsať ročnej „These Eyes Spoke“. Zhruba v polovici koncertu bol na pódium prizvaný bývalý člen, ktorý nový album ešte s kapelou nahrával, gitarista Peter Nagy. Ten sa v skladbe „Timeless“ zmocnil mikrofónu a zaspieval si s kapelou. Potom hudba na pódiu stíchla a za pomoci asistentov z backstage sa na pódium dostal už zmieňovaný fyzický nosič CD-digipack, nový album kapely pripravený na krstenie. Frontmen kapely Peter Fedorčák alias Feďa sa chopil mikrofónu, a ohlásil, že krsný otec albumu mal byť slovenský hudobný vydavateľ, novinár, redaktor a producent, Juraj „Immortal“ Haríň, ktorý bohužiaľ predčasne a nečakane zomrel v roku 2021 a tak sa celého krstu zhostila kapela, vzdala Jurajovi hold, spomienku, poďakovanie a rukami z pripravenej škatule všetci hráči na pódiu vytiahli plné hrste čierneho peria a Immortalovi poslali pozdrav do metalového neba a vyhodili perie do hora ponad otvorený disk Hypertowers, na ktorý pomaly spadlo a týmto aktom bol krst dokonaný. Po ňom si ešte kapela pripila čiernym exkluzívnym pivom Raven a potom sa vrátila k svojim nástrojom a ešte v pätici spustili poriadnu death metalovú skladbu „Book of Dead“. Po nej Feďa poďakoval Peťovi Nagyovi za pôsobenie v kapele aj za pomoc pri nahrávaní a potom už vo štvorici dohrala aktuálna zostava kompletne celý nový album na živo, nevynechala ani jednu skladbu. Ako prídavok ešte havraniari zahrali jeden z najstarších songov dátovaný ešte v minulom tisícročí „Tram Ta Dam“. Za výdatného potlesku sa kapela pred všetkými poklonila a poďakovala. Po koncerte ešte vyšla informácia, že si Ravenariovci zabezpečili profesionálny audio-video záznam z celého vystúpenia a plánujú ho v blízkej budúcnosti zpracovať a zverejniť aj ako digitálny audio album aj ako oficiálny videozáznam na internete.
Po Ravenariovskom ošiali sa dvaja členovia Feďa spevák a gitarista a Lukáš bubeník ešte vybláznili na pódiu s poslednou kapelou večera Together as One, a Feďa si dokonca pre zmenu vymenil nástroje a vytiahol bezpražcovú basgitaru a potom sa spustil veľký playlist Death a spomienka na Chucka Schuldinera a zaznelo veľa legendárnych skladieb zo všetkých albumov americkej legendy death metalu.
Hranie sa skončilo neskoro po pol noci, ale zábava medzi ľudmi pokračovala až do ranných hodín.
Foto report zde.
https://www.facebook.com/media/set/?vanity=alan.rohan.1&set=a.10227555412565459

 

Zveřejněno: 12.5.2023