instagram facebook
en de

Ravenarium

Ravenarium

Ravenarium – Hypertowers CD 2023 (vlastním nákladem)
Slovenská kapela Ravenarium z Bratislavy vydala svojpomocne aj bez vydavateľskej firmy nový album „Hypertowers“ dňa 24.2.2023, ktorý vyšiel aj ako digitálny album na internete na všetkých hudobných platformách, tak aj ako fyzický nosič v podobe CD-digipacku. 
Na obale sa o kresbu stromov uhlíkom na veľkoformát postarala grafička a dizajnérka Berenika Polomová, ostatnú grafickú postprodukciu si kapela robila sama. Obal predstavuje božské oko prírody a stromy v ňom sú veže, ktoré predstavujú životy ľudí a ich sny. Tématicky sa na celom albume texty piesni venujú koncepčne času. Majestátnosť času, utekanie pred ním, cestovanie v čase, spomienky na minulosť, strach z budúcnosti a podobne. 
Na albume sa nachádza jedenásť skladieb vrátane symfonického intra „Čas neuteká“ s recitáciou legendárneho slovenského herca a recitátora Martina Sarvaša a desať žánrovo pestrých metalových skladieb, ktoré sú ladené od progresívneho melodického metalu cez groove, thrash až po black a death metal s čistými aj drive melodickými hlasmi, blackovými scream a death metalovými growling vokálmi. Rýchlosť skladieb je tak isto pestrá od pomalých cez strednotempové až po dvojkopové a blastové rýchle tempá. 
Okrem intra v skladbách niesu použité žiadne klasické klávesové podklady a ide o čisto gitarovú hudbu, ktorá je ale vyplnená širokými harmóniami a pestrou melodickosťou a rytmikou. 
Na fyzickom nosiči je aj extra bonus track „Na Kráľovej holi“, ktorú kapela vydala neskôr ako digitálny singel. Ide o metalovú verziu slovenskej tradičnej folklórnej piesne z Horehronia s pôvodnym textom naspievaným ako chlapský zbor.
Album bol nahrávaný počas celej pandémie koronavírusu, kedy si pre tieto účely kapela zo skúšobne postavila vlastné improvizované štúdio a nahrávala si všetko svojpomocne, vrátane mixovania zvuku. Mastering mal na koniec na svedomí profesionál Miro Kamoto z StudioKamoto.
Album Hypertowers kapela Ravenarium venovala pamiatke na slovenského hudobného vydavateľa, novinára, redaktora a metalového nadšenca Juraja „Immortala“ Haríňa.
Nahravané v štúdiu vytvorenom samotnou kapelou počas pandémie
Vydavatelství: Self Release
Mix: Peter Nagy
Mastering: Miro Kamoto
Album art: Berenika Polomová a Peter Fedorčák

Více by se asi ani o albu napsat nemuselo. Vše dodal a shrnul Peter. Kapela je uváděná ve dvou ketegorií, black metal a death metal. No tak tomu bylo možná na počátku skupiny před 20 lety. Toto album, ač se opírá o black i death, má v sobě spoustu dalších propojení. Ohledně blacku, tak pevné kořeny zde jsou, ale nejde o nahrávky jak jsme u těchto kapel zvyklý – prostě špatná nahrávka. Tak tady tomu tak není, ono vesměs v poslední době spoustu kapel od tohto zaběhlého formátu upustilo, a začali nahrávat čistý zvuk, zde čistý zvuk je. Death metal není formou rachotu, spíše dosti melodické a to celé propojeno dalšími vlivy a technikami. Pro posluchače, který má rád experimental ale i techniku Ravenarium je proň jak vyšitý.

Čas neuteká
Deathclock
After Again
Lost Dimensions of Life
Maleficium
Big Bang
Get Out of Me
Hypertowers
Book of Dead
Timeless
Until Blood Soaks
Na Kralovej holi

Peter Fedorčák – kytara, zpěv
Peter Nagy – kytara, zpěv
Martin Vacula - basa
Lukáš Michálek – bicí

Ravenarium 1999 kazeta
Sounds for a dying Age 2000 CD
Hypertowers 2023 CD

https://bandzone.cz/ravenarium

Zveřejněno: 27.4.2023