instagram facebook
en de

NOT YET AWAKE

NOT YET AWAKE

ROT KART FEST otevře své brány v areálu Losinka v rapotíně už za dva dny a jedněmi z účinkujících budou NOT YET AWAKE neboli NYA, mladá slovenská kapela, která si v soutěži vybojovala místo pro svůj hrací set! Teď nám něco málo o sobě povědí.

 

- Klasická otázka na začátek - jak se Vaše kapela dala dohromady a můžete se nám trošku představit kdo je kdo? 

Ahoj! Mango, mango, banán, kiwi, ananás - to sme my. Dve mangá sú dvaja Romanovia – Roman 1 (gitara), Ďuďo-Roman 2 (basa), banán je náš Matej (vrieskankovo), kiwi je Andy (bicie) a ananás je Marcel (gitara).

Myšlienka vytvoriť kapelu v takejto formácii padla v roku 2018 na festivale Slížovica, po obrovskom množstve alkoholu a dobrej hudby. Viacerí z nás už spolu hrali v rôznych projektoch, no všetci sme sa nakoniec stretli až v kapelke NYA. Andy (bicie) a Marcel (gitara) spolu prešli cez 4 kapely. Roman, Matej, Marcel a Ďudo sú odchovanci zo ZUŠ Nitra, aj keď sa všetci navzájom poriadne nepoznali. Ďuďo je jediný nezakladajúci člen, ktorý sa vyskytol už ako asi 17-ty basák v poradí (snáď posledný), pretože na basákov sme nemali štastie…

- Texty máte v rodném jazyce, tedy slovenštině. Byla to hned jasná volba?

Jasné to teda vôbec nebolo. Uvažovali sme nad maďarčinou, kvôli pradávnym ugrofínskym koreňom nášho speváka Komlóšiho, z ktorého si často robíme srandu, aj keď nevie ani slovo po maďarsky. Myslíme si, že vďaka slovenčine sa dokážeme viac priblížiť domácim fanúšikom a možno tak trošku oživiť hudobnú scénu na CZ/SK. Občas je ale veľmi zložité nájsť správne slová, kedže slovenčina je tak “mäkký” jazyk. Ak tomu neveríš, skús zascreamovať predošlú vetu!!

- Loni jste vyhlásili soutěž, kde měli fanoušci za úkol vymyslet název pro nejtemnější skladbu z Vaší prozatímní tvorby. Vyhrál název ,,V zajetí myšlienok". Důvod k tomu byl, jak jste uvedli, že Vám nejdou vymýšlet názvy skladeb. Budete tedy v takových soutěžích pokračovat?

Prozatím je určite to správne slovo, pretože chystáme kopu tvrdých pesničiek!! Súťaž o názov bol úplne spontánny nápad, ktorý padol po našich zúfalých pokusoch vymýšlať názvy. Pesnička sa až dovtedy volala Rýchla. Tak isto sme mali Pomalú, Takú tú, čo nikto nechcel hrať, Delayovku, ale aspoň B.S.T.P.T.S (číta sa BSTPTS a nie bí-es-tí-pí-tí-es-tí) znie cool. Tvoj svet sme dokonca premenovali deň pred premiérou na iný názov. Neuvedomili sme si, že grafika naňho, ktorá obsahovala starý názov, bola už týždeň hotová, takže sa song premenoval naspäť... Veľmi  sa tešíme účasti v sútaži a aj všetkým návrhom. Niečo podobné určite v budúcnosti bude. Takisto to bude odmenené poriadnym merchom, ktorý je už v procese riešenia.

- Dosud jste vydali pár singlů a k jednomu i klip. Kdy se můžeme těšit na LP nebo bude rovnou dlouhohrající album?

Na túto otázku momentálne nevieme s istotou odpovedať a to hlavne kvôli dnešnej nepredvídateľnej dobe. Naďalej sa však zlepšujeme v tvorbe a prezentovaní našej hudby, takže na to vynaložíme všetky naše sily. Opatrne a bez sľubov odhadujeme zrod nášho prvého nosiča nešpecikovaného formátu na budúci rok.

- V říjnu jste natočili první vlog na YouTube, kde přibližujete jak probíhá nahrávání skladeb ve vaší krásné zkušebně. Budete ve vlogování nadále pokračovat? 

Ďakujeme za pochvalu Skúšobne records. Pracovali sme na nej takmer celý rok a sme radi, že máme konečne poriadne zázemie. Väčšina vecí v nej je robená DIY, takže ak niekto chcete poradiť, ako spraviť zo smetiska raj, napíšte nám na insta. Ak vás bude veľa, spravíme vám o tom vlog! Našu tvorbu nechceme obmedzovať len na hudbu. Hudba je náš primárny záujem. Pri jej propagácii a tvorbe sa vieme baviť aj formou vlogov a myslíme si, že tým môžeme baviť aj vás. Určite môžte čakať kopu vlogov, kedže majú dobrú odozvu.

-Skladby si komplet tvoříte sami včetně nahrávání. Má každý z Vás nějakou roli co dělá? Třebaže, jeden dělá texty, druhý hudbu, třetí to umí nahrát, zmixovat, atd.?

Pri tvorbe má priestor každý z nás. Najlepší nápad vždy vyhráva. Každý má kopu nápadov, z ktorých tak 99% je na špenát. Skladba väčšinou začína tým, že niekto prinesie nadpriemerný nápad a končí to podpriemerným výsledkom. Potom začneme song nahrávať, celý ho prekopeme a dovedieme k tomu, čo môžete počuť vo finálnej podobe. Či sú dobré, už necháme na vás, pretože náš názor je zaujatý. Väčšinu textov píše Andy a nahrávanie a mix rieši Maťo. Počas procesu je prítomná celá kapela a často to vyzerá ako súboj nasraných mačiek.

-Co Vám na nahrávání ve studiu nesedělo? 

Štúdio nás obmedzovalo časovo, nakoľko pri našej tvorbe robíme časté zmeny. Pesničky tuningujeme od skúšky ku skúške a radi máme kompletne pod palcom to, čo robíme. Zároveň nám príde po pár skúsenotiach, že nikto nevie rozmýšľať úplne na našej vlne a naplniť naše nahrávacie očakávania tak, ako my sami.

-V této době taková blbá otázka, ale víte zhruba kdy a kde bude první koncert?

ROT KART Festu je jediný dohodnutý, pretože máme veľa práce s nahrávaním a tvorbou. Bol to taký pokus- ak vyhráme, zahráme si. Vystupovanie nám neskutočne chýba, pretože my sme si ho zakázali už pred Covidom, aby sme sa mohli sústrediť na tvorbu.

- A se kterou kapelou by jste chtěli vyrazit na turné? 

Je veľa kapiel, s ktorými by sme chceli ísť tour. Je pár kapiel, s ktorými dúfame, že v blízkej dobe vyrazíme. Koniec koncov, nádejných a cieľavedomých kapiel je na CZ/SK scéne dosť. Keďže aj my sme mladá kapela tak čakáme, kde sa otvoria dvere.

- Je nějaké místo, kde si chcete zahrát? (klub, festival...)

Asi nie je konkrétny klub, alebo festival. Chceme hrať všade, kde sa ľuďom bude naša hudba páčiť.

 

Děkuji celé kapele za rozhovor, těšíme se na vaše koncerty a chcete něco na závěr dodat?

Tešíme sa na Vás na koncertoch!! Do tej doby iba dištančne na sociálnych sieťach. Ďakujeme za možnosť spraviť rozhovor o našej kapele. Ešte aby ste si ho niekedy nezarámovali ! :D …

 

Mili Ježková a NYA

Zveřejněno: 3.8.2021