instagram facebook
en de

Memento

Memento

História kapely Memento sa začala písať v lete roku 2000, keď si hlavný iniciátor Fero v novozámockých kluboch vytipoval jej členov. Tvorba Mementa sa nesie v hard-rockovom štýle s prvkami rock´n´rollu. Hrajú vlastnú tvorbu, kde autorom textov a hlavnej hudobnej línie je Fero (gitara, spev) a celkový finálny obraz sa aranžuje medzi členmi kapely. Nahrali viacero demonahrávok, z ktorých fanúšikom kapely určite nemusíme predstavovať tie najznámejšie skladby „Falošný hráč“ alebo „Ja ti to dám“. Práve s druhou spomínanou pesničkou v roku 2005 v hitparáde Slovak power dokonca predbehli skladbu „Kým vieš snívať“ naspievanú finalistami Superstar. „Skončili za nami Desmod, Horkýže slíže... Na neznámu skupinu bez mediálnej reklamy slušný úspech,“ pochvaľovali si vtedy členovia kapely.
Počas rokov sa popri pevnom jadre (gitara, bicie) vystriedalo zopár gitaristov a basgitaristov. Radosť z hrania rástla s každou ich novou pesničkou. Koncertovali hlavne v Nitrianskom kraji, v miestnych kluboch Nových Zámkov či Nitry, zahrali si tiež napríklad v Handlovej, Želiezovciach, či Banskej Bystrici. Vidieť ste ich mohli aj na festivaloch, ako napríklad Klikk fest, Motofest, či na festivaloch v Leviciach, Novej Bani a mnohých iných. Potom prišiel rok 2009 a kapela dospela k tomu, že potrebuje pauzu. Ak je však človek muzikant telom aj dušou, hranie, koncertovanie a fanúšikovia mu chýbajú. A tak sa presne o desať rokov neskôr členovia rozhodli kapelu opäť oživiť a k pôvodnej zostave: Fero (spev, gitara), Miloš (bicie, spev), Miki (basa) sa v roku 2019 pridal Libor (gitara). V tom istom roku kapelu oslovila pani Zuzana Mistríková so záujmom o pieseň „Pred tebou“, ktorá odznie v českom filme režiséra Jana Prušinovského „Chyby“. Jeho prácu možno poznáte napríklad v podobe seriálov „Most!“ či „Okresní přebor“. Film vzniká v koprodukcii českej spoločnosti Offside Men a slovenskej spoločnosti PubRes. Ide o vzťahovú romancu o ľuďoch, ktorí nie sú dobrí ani zlí, len jednoducho robia chyby, ktoré raz každého dobehnú. Pieseň odznie v scéne, kde sa hlavní hrdinovia Ema a Tomáš prvákrát stretnú v bare. Film mal mať premiéru v roku 2020, no kvôli pandémii sa jeho premiéra preložila na rok 2021. 
Chlapci z kapely momentálne intenzívne skúšajú, chystajú nové skladby a dúfajú, že v tomto roku sa opäť budú môcť stretnúť s fanúšikmi na koncertoch. Nahrali novú skladbu s názvom „Šou s Gejšou“, ktorú by chceli odpremiérovať v rádiách aj online. V réžii mníchovskej spoločnosti Red Bläck sa o Memente pripravuje aj dokument, na ktorý sa veľmi tešia. Pre bližšie info si ich môžete vyhľadať na Facebooku (Memento SK), Bandzone (Memento), alebo nakuknite na stránku https://memento-rock.sk/

Zveřejněno: 28.1.2021