instagram facebook
en de

Jane Razor & Janesession rozhovor

Jane Razor & Janesession rozhovor

Alan – Tak i když jste kapelou známou i známou zpěvačkou, tak přeci jen, chtělo by to kapelu představit.
Jane - Zdravíme všetkých čitateľov a obzvlášť tých, ktorí nezabudli na muziku aj v týchto časoch a vrátili sa na koncerty podporiť svoje obľúbené kapely! JS je bratislavská rock'n'roll/metalová kapela. Na dátumy a dejepis je tu Marc B.K., takže on nám vždy pripomenie, kedy sme vznikli a čo sa dialo potom. :D 
Marc - Nazdárek priatelia. :) Hráme oficiálne od roku 2003, vydali sme 5 radoviek, živák a dve kompilácie singlov. Heavy rock metalová kapela Janesession dnes už je značka na žánrové albumy, ale vystupujeme pod názvom Jane Razor & Janesession, pretože Jane nahráva ako hosť u mnohých kapiel a tak nebudeme hrávať len veci od Janesession, ale aj z hosťovačiek a snáď aj veci z jej chystanej mimožánrovej sólovky. 
Jane - Ono to ani nebol tak môj nápad, ako nápad zvyšku kapely, že by to tak malo byť a momentálne hrať ako Jane Razor & Janesession.  Ja a Marc sme v kapele od samého začiatku , ale  názov Sonny & Cher už bol obsadený :D Ale teraz vážne :D ...je fakt, že tvorba kapely je viac zameraná na mňa, tak padol tento návrh a ja som sa pridala k väčšine hlasujúcich.
 
Alan - Jane Razor & Janesession vznikli na dvakrát, info je v biografii kapely, Nic méně mohli by jste (mohl bys) o tom trochu více popovídat?
Marc - V roku 1998 sme chystali kapelu postavenú na vtedy už skúsenej Jane, ale zostava sa rozpadla, lebo chalani všetci poodchádzali do kapiel čo mali už svoje isté. V tej dobe som ja napríklad ani nemal byť kmeňový člen, ale len spoluautor a producent. :D
 
Alan – Alba Jane Razor & Janesession co alba. Tady bychom to mohli vzít chronologicky.
Marc - Demo 100% Rock ´n´Roll z 2005 sa predávalo ako teplé rožky a náklad zmizol tak rýchlo, že sme vlastne okamžite koncertovali ako zbesnení a točili debut, ktorý ale v roku 2006 vyšiel rozdelený na dve EP I:Summer Metal a II:Play It Loud! Táto prvá etapa bol heavy metal / rock ´n´ roll ako ho máme najradšej. Samozrejme keď behom roka a pól vydáš 20 songov a zahráš ich na stovke koncertoch, tak chceš skúsiť aj niečo iné. Tak sme ďalšiu platňu nachystali poriadne tvrdú. Žiaľ počas procesu nahrávania sa mnoho krát zmenila zostava, vďaka poruche v štúdiu sme prišli o natočený matroš a po prechode do druhého štúdia sa zas enormne zvýšil tlak vydavateľa na vydanie a niektoré skladby sa použili z lepších demo verzií a niektoré z kompilácií a singlov. Takže celý album III:Nothin´But Trouble znie ako kompilácia. Paradoxne aj napriek kritike zvuku mal album len dobré recenzie a stal sa našim najpredávanejším a dokonca sme robili reedíciu. A v roku 2009 sa CD ešte naozaj predávali. Noví fans ho milovali, ale starí väčšinou frflali. :D Ďalší album 4EVER sme spravili v duchu pôvodnom, ale samozrejme aj s novými prvkami. Ale to už nastal celkom útlm. Piata doska High Five sme kompletne prešli na slovenský jazyk. To bolo ako živá voda a zrazu sme hrali tam kam by sme sa pred tým ani nedostali. Potom 9 rokov nahrávania singlov a klipov. Tie na posledné Vianoce vyšli na albume Ja to dám! Čo je pre mňa náš vrchol. Milujem to. 
 
Alan – Poslední album Jane Razor & Janesession vyšlo v letech 2020 a 2021. Z jakého období jsou skladby? A opět, trochu více informací?
Marc - Skladby sú veci čo sme nahrali od roku 2013 do roku 2016. Mali tam byť ešte ďalšie dve predošlej zostavy, ale vďaka lenivosti jedného elementu čo s nami už nespolupracuje tam neboli. Takže si ich nahráme ešte raz na novú dosku po svojom. :)
 
Alan – V době nemožnosti hraní, co jste jako kapela dělali?
Jane -  Mne osobne doba nehrania padla " vhod", aj keď nie je v poriadku, za akých okolností sa nehralo, ja osobne som mala viac času na malú rockerku, čo sa nám narodila do kapely. S našim basákom VH-One sme sa stali rodičmi, tak sme všetok čas investovali týmto smerom a môžem zodpovedne povedať, že naša dcéra už má aj zopár obľúbených pesničiek do JS, zo všetkých najviac Tanec a Rescue Me!, čo je dosť úspech pri takej konkurencii ako je Dua Lipa a Miley Cyrus :D 
Marc - Myslím, že  u Jane je jasné čo robila a my ostatný sme hodne vyťažení muzikanti. Ale ja som priebežne napísal hodne materiálu pre Janesession čo sa asi objaví na pripravovanej doske. Na niektorých som spolupracoval s aj mimokapelnými autormi čo sú naši kamaráti a fandovia. Konkrétne Janko Coss (Bosorak, The Karnsteins) a Adino Máňa (Marhalen).
 
Alan - Jane Razor & Janesession koncerty. Česko, Slovensko, Maďarsko, Rakousko. Co dál? A kde všude po klubech.
Marc - Kluby, festivaly, súkromné akcie, benefičné unpluggedy atď. V pláne boli festivaly vo Francúzsku a Taliansku, ale to nejak vždy pár dni dopredu skapalo na peniazoch. My zahráme kdekoľvek i keď teraz už musíme opatrne, keďže to zo zjavných dôvodov nebude tak ľahké ako kedysi.
 
Alan – Venku jste hráli s kým? A na koho nejraději vzpomínáte a proč?
Marc - V Maďarsku sme hrali napr. s výbornou kapelou Thornwill, ale aj s ich legendou Kalapács. To bol zážitok hlavne pre mňa, keďže som bol veľký fanda jeho pôvodnej kapely Pokolgép. 
 Jane - Jasné v Maďarsku sme najčastejšie hrali s Thornwill, v Poľsku s Tarantula, v českej republike hráme častejšie ako doma a hodne často s Roxor a Dark Angels. To sú naši súrodenci. 
 
Alan – V Česku a na Slovensku jste hráli s kým? A na koho nejraději vzpomínáte a proč?
Jane - Z našich Roxor, Dark Angels, Volume, T.E.M.O., Dereš, ....a zahraničné samozrejme Pink Cream 69, Waltari a Eric Martin. Všetko nesmierne talentovaní a pohodoví ľudia. Úžasné spomienky.
Marc - U nás a u Vás sme hrali s celou špičkou. Dokonca z nejakých záhadných dôvodov sme hrali aj pred popinami čo práve v tej dobe leteli. :D Prežili sme ich. :D Z veľkých zahraničných hviezd sme hrali na Slovensku a v Čechách s Pretty Maids, Pink Cream 69, Waltari, House Of Lords, Eric Martin (Mr.Big), na fesťáku s Judas Priest, na fesťáku s Assassin, Mike Tramp (White Lion), Nashville Pussy, O/D/S (pôvodný členovia Saxon), Adam Bomb…a ďalšími. Hrozne ma serú koncerty čo padli tak deň dva pred zrušené a už bol oplagátovaný celý štát. To mohli byť nádherné akcie s Royal Hunt, alebo pre mňa darček gitarista Chris Holmes z mojej naj metal bandy W.A.S.P. Najradšej ja osobne spomínam na Doda Doležala, večierok s Dymytry, Katapult, Erica Martina, na Pink Cream 69 s ktorými sme kamaráti a hlavne úžasnú šnúru s O/D/S. To bol masaker. 
 
Alan – Má oblíbená otázka. Veselé příhody. Hoďte něco do placu?
Marc - To je na niekoľko kníh. Táto kapela bola vždy jak utrhnutá z reťaze. :D Eric Martin sa prezliekal v spoločnej šatni a spýtal sa: „Chcete vidieť moje gule?“  :D Nás basák Tommy: „A môžeme?“ :D :D :D Mohli sme :D Na šnúre s O/D/S sme po koncerte vyrazili väčšina zúčastnených do nočného Brna a tam je taká fontána neviem ako sa volá a vtedy v nej bol čln. Plavili sme sa tam na konci októbra a totálne mokrí sme sa ho snažili vziať so sebou a desať minút trvalo kým nám došlo, že je prireťazovaný. :D V Prahe šla časť fotelky do výťahovej šachty, Išli sme odniekadiaľ a nešli nám stierače a začalo liať. Tak som sa vyklonil a dáždnikom som utieral okno, aby sme niečo videli. :D Nemôžem sa rozpísať, lebo by toho bolo až moc. :D 
Jane -  Podľa mňa je jedna z najlepších tá historka z Koza Festu v Turnove.
Marc - Hahaaa :D Tak to bol masaker. Celý festival nádherná záležitosť. Skvelý obrovský stage, svetlá, zvuk, výborná produkcia a počas skladby ...asi Xicht to bol sa na stage vyštveral spolčensky unavený holohlavý muž. Najprv tam riešil niečo na Jane, ktorá ho samozrejme poslala do prdele a potom odstrčila. Ja som pri hraní mával na usporiadateľov, nech ho zvesia dole jak hodiny, ale nič sa nestalo, lebo ho poznali a mysleli si, že bude kľud. Najprv niečo skúšal na JAne, ale tá ho vyfuckovala. Potom sa vybral ku mne. Bol komplet na sračku. Pozerá na mňa. Ja na neho. Bol som strašne zvedavý čo sa bude diať? Priznám sa... toto som nečakal. Chytil kopák a komplet bubny zbúral z praktikábla a zároveň vytrhol káble z basového aparátu. Mikrofóny podľa mňa nedopadli dobre. Okamžite som na neho vyletel a reval: "K...a n.....m ti?" A naložil som mu strašnú šupu s paličkou po tej holej hlave. Ten tam mal klobásu ešte mesiac. V tej chvíli ho konečne zvesili z pódia. Pointa? Bol to spolumajiteľ areálu, kde sa konal festival a toto bol to jeho "protest" proti svojmu známemu, čo ho nahneval.. :D  Nič stupídnejšie som v živote nepočul. Ľudia mu to tam skoro rozobrali, ale Jane ich nakoniec ukludnila a po znovu postavení bubnov sme dali ešte jednu vec. Aj keď teda zvuk už katastrofálne utrpel. Ale atmosféra nezabudnuteľná. Po koncerte nasledovalo milión ospravedlnení od strašne milých ľudí, ktorým to bolo veľmi ľúto. Všetko nám vysvetlili aj postoj likvidátora. Potom sme sa výborne bavili s fans do neskorých nočných hodín samozrejme :D 
Jane - Vtedy to smiešne nebolo, ale dnes sa na tom  kráľovsky bavíme. :D 
 
Alan – Nová tvorba Jane Razor & Janesession? Nové skladby? A celkově, novinky pro letošní rok 2021? 2022?
Marc -  Tento rok je novinka, že 13.8. hráme na feste v Seredi a 21.8. na feste v moravskom Břesteku, takže už to samé o sebe je bomba po takej dobe. Väčšina novej dosky je už napísaná a chceli sme to točiť v lete. No lockdowny a podobné vraždy kultúry nám skomplikovali prípravy. Takže doska predpokladám v prvej polovici roka 2022. Je to škoda, lebo keby sme to stihli do konca tohoto, tak sme mali prisľúbené nejaké peniaze. Ešte sme to neriešili, ale snáď nám to zdržanie potencionálni sponzori vo svetle udalostí odpustia.
 
Alan -  Z jakého ranku, kapel, nebo hudebního žánru, hlavně vycházíte?
Jane - Ja si pamätám, ze na začiatku bol Whitesnake a Motley a tak sme chceli hrať :) Hair metal 80tych rokov bolo v tej dobe pre mňa top a vlastne to trvá do dnes, aj keď naša tvorba je odlišná. 
Marc - Podľa mňa Judas Priest, W.A.S.P. a hlavne Skew Siskin. 
 
Alan – Kde vás v zahraničí nejvíce berou? Prostě vás chtějí – Japonsko?
Marc - V Japonsku sme mali tiež pár kupcov a kladných recenzií. Dokonca aj v USA a Rusku. Vďaka za internet. :D Samozrejme veci v slovenskom jazyku už vonku toľko ľudí nezaujímajú. :D No najviac CD išlo samozrejme do metalového Nemecka. Tam sme mali aj nejaké rozhovory a malé úspechy v undergroundových hitparádach. Samozrejme druhé v poradí je Poľsko. Česko nie je zahraničie. To je doma. V Austrálii sme mali CD v časáku, tak to ľudia kúpili aj keď nechceli. :D Vtipná bola raz recka na už neviem aký náš album z USA, kde o nás napísali, že sme kópia Arch Enemy, ale nechápu prečo ten rockový spev? :D :D :D 
 
Alan – Uvidíme co přinese konec roku 2021 a začátek roku 2022. Díky za rozhovor.
Jane - Ďakujeme za priestor a tešíme sa na osobné stretnutia :) 
Marc - Hlavne nech sme úplne všetci zdraví a nech nás neopúšťa smiech. My ďakujeme za podporu. :)
 
https://bandzone.cz/janesession

Zveřejněno: 17.8.2021